Ezeket kell tudni a terheléses vércukor vizsgálatról

Ezeket kell tudni a terheléses vércukor vizsgálatról

A terheléses vércukor vizsgálat (OGTT) a cukorbetegség és az azt megelőző állapotok diagnosztizálására szolgáló eljárás. Sokan úgy gondolják, elég csupán az ujjbegyből mért glükóz érték, ám ez sem a prediabetes, sem a cukorbetegség pontos diagnózisához nem elegendő. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezen vizsgálat menetét mondja el, valamit azt is, mikor érdemes OGTT-re menni.

Mi is az az OGTT?

Az OGTT (orális glükóz tolerancia teszt), a terheléses vércukorvizsgálatot jelöli, melynek során 75 gramm glükózoldatot kell meginni, hogy fény derüljön az esetleges problémákra.

Maga a mérés 2 órát vesz igénybe, ezért az időigényesebb vizsgálatok közé tartozik. Első lépésben az éhomi vércukorszintet ellenőrzik, majd azt követően kell a glükózoldatot elfogyasztani. Utána bizonyos időközönként ismét vért vesznek. Az OGTT vizsgálat leggyakrabban 3 pontos, vagyis éhomi, 60 és 120 perces értékeket mérnek, hiszen csakis így állapítható meg a pontos diagnózis.

Mikre lehet következtetni az eredményből?

Az OGTT vizsgálat során a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és egyéb prediabéteszes állapotok (IGT, IFG) meglétére derülhet fény. Fontos, hogy a vizsgálat során ne csak a vércukor, hanem az inzulin szinteket is ellenőrizzék, hiszen az inzulinrezisztencia (IR) esetén gyakori, hogy a vércukor értékek normál tartományon belül mozognak, ám az inzuliné már kiugrásokat mutat.

Mikor érdemes terheléses vércukor vizsgálaton részt venni?

Terheléses vércukor vizsgálaton azoknak érdemes részt venniük, akik valamilyen okból kifolyólag magasabb rizikócsoportba tartoznak IR és (pre)diabetes szempontjából (pl. családi halmozódás, terhességi cukorbetegség, túlsúlyosak), illetve akiknek valamilyen ezekre utaló tünetük van.

Figyelemfelhívó tünetek

  • Menstruációs zavarok
  • Teherbeesési nehézségek, meddőség
  • Fáradtság, koncentrációzavar
  • Fokozott szomjúság és vizelési inger
  • Hajhullás
  • Bőrszárazság
  • Homályos látás
  • Zsíros, pattanásos bőr
  • Túlsúly
  • Fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken

 

Mindezeken kívül érdemes kitérni a várandósokra is, hiszen a gesztációs diabetes (terhességi diabetes) igen nagy károkat okozhat mind az anyánál, mind a babánál, így a terhesség során minimum egyszer kötelező a vizsgálat elvégzése (magasabb rizikócsoportba tartozók esetén kétszer).

Végül az OGTT a már ismert betegek utánkövetésére is szolgál, hiszen bizonyos időközönkén fontos a kontroll a legmegfelelőbb terápia összeállításához.

IR és a HOMA index

Az OGTT vizsgálat esetén fel van tűntetve egy ún. HOMA index, mely nagy segítséget jelent az IR diagnózisának felállításához. Ehhez az éhomi glükóz és az inzulin értékekre van szükség: ezeket az értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel. 2 feletti értéknél már IR gyanú áll fenn, a hajlam fellelhető, 4 felett pedig már egyértelmű az IR. Viszont nagyon fontos, hogy a pontos diagnózishoz és kezelési tervhez ez nem elég, hiszen a terheléses értékeket nem veszi figyelembe. Így könnyen meglehet, hogy a HOMA indextől függetlenül fennáll az inzulinrezisztencia- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A Magyar Diabetes Társaság javaslata alapján a következőket szükséges szem előtt tartani:

  • A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően.
  • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
  • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
  • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
  • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.
  • A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott).

 

+1:  a cukorterhelés során végig nyugalomban javasolt tartózkodni, tehát ülni kell, sétálást, lépcsőzést mellőzze!

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: