Szorító érzés van a nyakában? Irány az ultrahang!

Szorító érzés van a nyakában? Irány az ultrahang!

Önnek is ismerős az az érzés, mintha szorítaná a nyakát a ruhája? Állandóan igazgatja az ingét, blúzát, nyakkendőjét, hogy véget vessen a kellemetlen, fojtogató panasznak, ám hiába? Ha ez gyakran előfordul, akkor dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa szerint érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végezni, ugyan is meglehet, hogy pajzsmirigy betegség okozza a zavaró érzést.

Göbök, strúma, pajzsmirigyzavar

A pajzsmirigy betegségei nem feltétlenül járnak együtt hormontermelési zavarral, a szerkezeti változások is e betegségcsoport részét képezik. Ilyen például a pajzsmirigyben megjelenő göbök, illetve a szerv megnagyobbodása, azaz a strúma. A probléma igen gyakran okoz a torokban gombócérzést, nyelési nehézséget, rekedtséget, nyaki szorító érzést- főleg akkor, ha nagyobb méretű az elváltozás.

Pajzsmirigy göbök: a pajzsmirigyben olykor megjelenthetnek kisebb-nagyobb göbök, melyek hormontermelési zavart is okozhatnak (alul-vagy túlműködést). A göböket két nagy csoportba soroljuk: Az izotóp vizsgálat szerint léteznek meleg vagy hideg göbök, attól függően, hogy milyen a göbök funkciója (a meleg göb fokozottan felveszi és tárolja az izotópot, ezért a képen piros színű, a hideg göb nem vesz fel izotópot). Hogy kell-e kezelni az elváltozást, az függ többek között a göb méretétől, a panaszoktól, növekedésének ütemétől, típusától és a labor eredményektől

Strúma: A pajzsmirigy méretének normális felső határa nők esetében 18 cm3, férfiak esetében 25 cm3, amennyiben ezt meghaladja, pajzsmirigy mérete, megnagyobbodásról beszélünk. Okai közt szerepelhet jódhiány, daganat, gyulladás, de pajzsmirigy túl-vagy alulműködés is. A megnagyobbodás lehet diffúz és csomós. Minél nagyobb a pajzsmirigy, annál kifejezettebb tüneteket okoz (nyaki szorító érzés, nyelési nehézségek, gombócérzés), sőt, egy bizonyos fok felett már szabad szemmel is láthatóvá válik a nyaki lágyrészek kiszélesedése. A kezeléséhez igen fontos a kiváltó ok ismerete, és ennek függvényében lehet szükség gyógyszeres terápiára, jódpótlásra, izotópos kezelésre, esetleg műtéti beavatkozásra.

A diagnózishoz és a nyomon követéshez is elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata

Amennyiben valaki az említett tüneteket tapasztalja, érdemes pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatot végeztetnie, ugyanis sok esetben kiderül, hogy a kellemetlen panaszokat golyva vagy göb okozza, de fény derül az esetleges daganatra is.

„A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával a szerv méretét, alakját, szerkezetét, vérkeringését vizsgáljuk. Segítségével láthatóak a kialakult göbök, daganatok, ciszták, azok mérete, megállapítható a strúma, továbbá egy esetleges gyulladásra is fény derülhet”- mondja dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa.

Az eljárás teljesen biztonságos, nem jár sugárterheléssel, ezért várandósság során is el lehet végezni, ráadásul fájdalommentes és nem igényel különösebb előkészületet sem. Az eredményt a beteg rögtön kézhez kapja, így nem kell hosszú időt vári a diagnózisig.

Érdemes tudni, hogy elégtelen hormontermelés esetén is fontos az ultrahangos vizsgálat, ugyanis egyedül laborvizsgálatokkal nem állítható fel a pontos diagnózis, hiszen akkor nem tudni, ha esetleg a szerv szerkezetbeli, méretbeli elváltozása indukálta a kóros állapotot. 

A pajzsmirigy ultrahang lelettel és a labor eredményekkel feltétlenül fel kell keresni az endokrinológus szakorvost!

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: