Így függhet össze a merevedési zavar a kardiológiai betegségekkel

Így függhet össze a merevedési zavar a kardiológiai betegségekkel

A merevedési zavar olyan panasz, amelynek okát nem csak az egészséges párkapcsolat miatt érdemes tisztázni. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus szerint előfordulhat, hogy az erektilis diszfunkció az első olyan jel, ami kardiovaszkuláris betegségre utal – ezzel a problémakörrel foglalkozik a szexuálkardiológia.

A merevedési zavar szív-érrendszeri betegség jele is lehet

A merevedési zavar szív-érrendszeri összefüggéseivel a szexuálkardiológia foglalkozik.Merevedési zavar vagy erektilis diszfunkció (ED) az az állapot, amely kapcsán rendszeresen nem alakul ki vagy marad fenn az erekció a szexuális aktus során, vagyis az egyedi esetek még nem kórosak. Ez pedig nem feltétlenül csak önmagában jelentkező probléma, hiszen több kutatás is igazolja, hogy a merevedési zavar nagyobb szív-érrendszeri kockázatra is utalhat.
Az összekötő kapocs ezekben az esetekben az endothel diszfunkció, vagyis az erek romló tágulási képessége, amelynek következtében egyre kevesebb vér képes áramlani bennük – áll a Vascular Medicine című szaklap tanulmányában. Ez pedig magyarázat lehet a merevedési zavarra is, hiszen ha nem jut elegendő vér a péniszbe, az nyilvánvalóan funkcionális zavarhoz vezet. Az endothel diszfunkcióról pedig megállapították, hogy ez az érelmeszesedés első stádiuma, következményesen tehát a szívinfarktus és a stroke rizikófaktora.
- Tehát, ha a merevedési zavar elsődleges, urológiai kivizsgálása során felmerül a szív-érrendszeri érintettség gyanúja, mindenképpen érdemes szexuálkardiológiai vizsgálatokon is részt venni, a páciens életkorától függetlenül – figyelmeztet Ferenczy doktor.

A magas koleszterinszint növeli a kockázatot

A vér megfelelő áralmását számos rizikófaktor nehezítheti, elsősorban a diabétesz, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és esetenként a genetikai tényezők. Ide sorolandó a magas koleszterinszint is, egészen pontosan az LDL-koleszterin (úgynevezett „rossz” koleszterin) magas szintje is. Ha ugyanis a koleszterint lerakódik az erek falán, azok szűkülni fognak, tehát ugyancsak akadályozott lesz a vér áramlása. Ha a folyamatot nem gátolja semmi – gyógyszeres kezelés és életmódváltás -, kialakul az érszűkület, ami tehát nem csak a szív-érrendszeri betegségek elsőszámú rizikófaktora, de a merevedési zavaré is. Újabb tényezőt lehet tehát azonosítani a két probléma gyökerében.

Így segít a szexuálkardiológia

- A merevedési zavarral elsősorban urológushoz fordulnak a páciensek, nagyon helyesen, hiszen számos oka lehet ennek a problémának, és a legtöbb közülük kifejezetten urológiai eredetű, ilyen jellegű kezelést is igényel. Ha azonban a kivizsgálás során felmerül a szív- és érrendszeri eredet gyanúja, úgy nem csak urológus, de kardiológus is része kell, hogy legyen a terápiának – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - A szakorvosok kooperálása azért fontos, mert a kezelésnél figyelembe kell venni az alkalmazott gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait is, ugyanis a merevedési zavar megszüntetésére szolgáló gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a szív- és érrendszeri problémákra felírt készítményekkel, ennek következtében pedig módosíthatják egymás hatását, esetleg mellékhatásokat idézhetnek elő. A vizsgálatok, kikérdezés során kiderülhet például, hogy éppen bizonyos vérnyomáscsökkentők vezettek a merevedési zavarhoz. Néhány esetben pedig (pl. lezajlott szívinfarktus vagy stroke után) különösen körültekintően kell kezelni az erektilis diszfunkciót, ezért ilyen esetben is szükséges a kardiológiai konzultáció. Ugyancsak érdemes szexuálkardiológiai vizsgálatot indítani, ha annak akarunk utánajárni, a merevedési zavar nem egy szív-érrendszeri betegségre utaló első jelzés-e. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Megosztás: