Ne a TikTokból inspirálódjon a mandulakövek otthoni eltávolításához!

Ne a TikTokból inspirálódjon a mandulakövek otthoni eltávolításához!

Apró, mégis bosszantó problémát jelenthetnek a mandulakövek, amelyek a felnőttek 5-6 százalékánál alakulhatnak ki. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész szakorvosa szerint a mandulakövek otthoni eltávolítása helyett inkább forduljunk szakemberhez.

A mandulakövekről

-A mandulák a garat hátsó részének két oldalán található nyirokszervek, felszínükön behúzódásokkal, mélyedésekkel. A korábban lezajlott gyulladások maradványaként a behúzódások kifejezettebbé válnak, ezekben alakulnak ki az ún. mandulakövek, amelyek ételmaradékokból, elhalt hámsejtekből és baktériumokból, kalcium sókból álló megkeményedett, gyakran elmeszesedett képződmények – mondja dr. Augusztinovicz Monika. Az apró sárgás-fehéres, morzsalékony göbök néhány milliméteres nagyságot érnek el, ritkán nagyobbak is lehetnek, ilyen esetben fülbe sugárzó fájdalmat okozhatnak. A nyelés, köhögés kapcsán létrejövő garatizom összehúzódások idővel kipréselik a mandula felszínére. A mandulakövek kialakulásának pontos oka nem teljesen tisztázott, de számos tényező, így a dohányzás, az idült mandulagyulladás, arcüreg problémák, továbbá a nem megfelelő fogápolási szokások és a kevés folyadék fogyasztás is hozzájárulhatnak létrejöttükhöz. A szakember szerint sokszor teljesen észrevétlenek maradnak. Ha nem okoznak panaszokat, nincs teendő velük. Előfordulhat azonban, hogy kellemetlen szájszag vagy fémes szájíz, visszatérő garatirritáció hívja fel rájuk a figyelmet. A mandulakövek kellemetlen szagát a baktériumok okozzák, és sajnos ilyen esetben az alapos fogmosás és rágózás sem javít a kialakult helyzeten.

A mandulakövek eltávolítása - korántsem egyszerű

Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a közösségi média nagy mértékben befolyásolhatja a betegek egészségügyi döntéseit. Közösségi videókban, különösen a TikTokon a mandulakövekkel küszködő felhasználók előszeretettel adnak tippeket, hogyan kezeljük ezt a problémát, sőt be is mutatják, ahogy eltávolítjákMandulakő esetén fontos a szájhigiéné mandulaköveiket. Sokan fültisztító pálcikát, csipeszt, fogkefét vagy az ujjaikat használják ehhez a manőverhez. A TikTok platformon történő keresés során a #tonsilstones hashtag 2,6 milliárd megtekintést kapott, a legelterjedtebb videók pedig milliós nézettséget gyűjtenek – olvasható a Cureus: Journal of Medical Science című folyóiratban megjelent tanulmányban. A kutatók kiemelték, hogy az információkhoz való könnyű hozzáférés miatt a betegek hajlamosak lehetnek arra, hogy inkább otthon orvosolják a problémát, ahelyett, hogy fül-orr-gégészt keresnének fel. Augusztinovicz doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy nem tanácsos a kövek otthoni mechanikus eltávolításával kísérletezni, mert a szövetek sérülését és vérzést is okozhatunk egy rosszul megválasztott eszközzel vagy mozdulattal. A megfelelő szájüregi higiéné és a nyelv napi szintű tisztítása mellett érdemes minden étkezés után enyhén sós, meleg vízzel gargalizálni, vagy szájzuhanyt használni, ami segíthet a kövek fellazításában – magyarázza a szakember. Fontos, hogy kerüljük az alkohol alapú vagy antibakteriális szájvizeket, amelyek megzavarhatják a száj normális baktérium összetételét. Emellett fogyasszunk elegendő folyadékot, amivel növelhetjük a természetes nyáltermelést. A legtöbb mandulakő általában 1-3 hét alatt magától kiürül, a nagy kövek azonban sok éven át a mandulákban maradhatnak.

Irány a fül-orr-gégész!

-A mandulakő eltávolítása nem oldja meg a problémát, a kiújulás okát kell megszüntetni, a megfelelő szájhigiénia helyreállításával. Ha idült mandulagyulladás következtében a kövek ismételten visszatérnek, vagy nagy méretük miatt további kellemetlen tüneteket (nyelési nehezítettség, idegentest érzés, torokfájás, fülbe sugárzó fájdalom) okoznak, akkor a mandulák eltávolítása is szóba jöhet – mondja dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Forrás: Fül-orr-gége Központ (www.fulorrgegekozpont.hu)

Megosztás: