Hívatlan betolakodók? Ezt tegye, ha rovar került a fülébe!

Hívatlan betolakodók? Ezt tegye, ha rovar került a fülébe!

Nincs annál nyugtalanítóbb érzés, mint amikor valaki bogarat ültet a fülünkbe. Hasonló kellemetlenséggel jár és gyakran nagy pánikot is okoz, amikor egy aprócska rovar fészkeli be magát a hallójáratunkba. Mi a teendő, ha illetéktelen betolakodó került a fülünkbe? Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológusa ad választ a kérdésre.

Kellemetlen vendégek

-A rovarok többféle módon is a hallójáratba kerülhetnek: gyakran alvás közben lepnek meg bennünket, de előfordulhat, hogy kirándulás, kerékpározás vagy sátorozás közben röpülnek-másznak bele véletlenül a fülünkbe – mondja dr. Augusztinovicz Monika. Idehaza jellemzően a szúnyogokkal gyűlhet meg a bajunk, ezek ugyanis akár 30 méter távolságból is képesek észlelni az orrunkon és szánkon keresztül kilélegzett szén-dioxidot. Emiatt pedig idegesítő elszántsággal köröznek és zümmögnek a fejünk körül, és tévednek be a fülünkbe. Bár a hallójáratba került rovarok többnyire elpusztulnak, de elképzelhető, hogy akár több napig is életben maradnak. Ilyenkor szorult helyzetükben kellemetlen zajhatást, hallójárat- vagy dobhártya-sérülést is okozhatnak. A felerősödő zümmögés és zúgás, a mozgás okozta csiklandozó, viszkető érzés és a tudat, hogy egy kis élőlény fészkelte be magát a hallójáratunkban, érthetően nagy ijedelmet okoz, főleg, egy kisgyermek esetében.

Hallójárat-gyulladás is kialakulhat – figyelmeztető tünetek

Könnyen előfordulhat, hogy nem vesszük észre, hogy rovar került a fülünkbe, és csak később jelentkeznek a tünetek. Ilyen esetben teltség- vagy nyomásérzés, fájdalom és halláscsökkenés hívhatja fel a figyelmet a kis élőlény jelenlétére. Ahogy minden idegen test, a hallójáratba szorult rovar is okozhat irritációt, duzzanatot és gyulladást is, ami fülfolyással, kellemetlen szaggal vagy lázzal is járhat. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, forduljunk mielőbb fül-orr-gégészhez, aki szakszerűen eltávolítja a rovart, és felméri a hallójárat, dobhártya és a középfül állapotát, illetve az esetleges sérüléseket.

Így távolíthatja el a rovart a fülébőlA rovarok ellen védekezzünk szúnyoghálóval is.

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne dugjunk semmiféle eszközt (fültisztító pálcát, gémkapcsot, csipeszt, gyufát) a fülbe – tanácsolja Augusztinovicz doktornő, mert ezzel csak beljebb nyomjuk a rovart a hallójáratba, és károsíthatjuk a hallójárat hám felszínét és a dobhártyát is.

Érdemes enyhe, a fülbe irányított testmeleg vízsugárral megpróbálni kimosni a betolakodót. Ez kellő óvatosságot igényel, mivel hideg vagy meleg vízzel szédülést provokálhatunk, ezért lehetőleg ülve, segítség igénybevételével végezzük. Ha ezzel nem járunk sikerrel, akkor cseppentsünk pár csepp paraffin-vagy étolajat a fülbe. Ez elpusztítja a rovart, ami szerencsés esetben az olajjal együtt távozik is a fülből. Amennyiben így sem tudunk tőle megszabadulni, keressünk fel fül-orr-gégészeti szakrendelést! Ha olyan személy fülébe szorult a rovar, akinek fülészeti problémája - idült vagy heveny gyulladása-  valamint dobűri szellőző tubusa van, akkor a legjobb, ha egyből felkeresi a fül-orr-gégészeti szakrendelőt, és nem kísérletezik az állat eltávolításával.

-Szerencsére nem túl gyakran fordul elő, hogy a páciensek hasonló problémával keresnek meg bennünket, de mindenképpen érdemes résen lenni és védekezni az ízeltlábúak ellen. A nyílászárókat szereljük fel rovarhálóval, ha pedig szabadban tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a rovarriasztó használatáról sem! Kempingezéskor zárjuk le mindig gondosan a sátrat, és szükség esetén használjunk füldugót! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ szakembere.

Forrás: Fül-orr-gége Központ (www.fulorrgegekozpont.hu)

Megosztás: