Lombikosok figyelem! Az IVF procedúra megnöveli a trombózis esélyét!

Lombikosok figyelem! Az IVF procedúra megnöveli a trombózis esélyét!

Manapság egyre több pár szorul IVF –azaz lombik- kezelésre, hogy végre ők is szülővé válhassanak. Azonban az eljáráshoz használt nagy hormonmennyiség alkalmazása megannyi veszélyt rejt- ilyen például a terápia hatására megnövekedett trombózis-rizikó. Ennek okáról, valamint a vérrögök megelőzéséről prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

Vérrögök és hormonok

A hormonális változásokra testünk reagál, így nem meglepő, ha a bevitt hormonok veszélyeket is rejtenek. És hogy mikor is van nagyobb hormonális változás az ember életében? Pubertás korban, terhesség során, változókorban, valamint akkor, amikor kívülről jutattunk be hormonokat (pl. Fogamzásgátlók, klimax hormonterápiája, tesztoszteron pótlás, lombik program során).

Lombik program során használt hormonbomba

Nem mondunk újat azzal, hogy a lombik program során a nő nagy mennyiségű hormonlöketet kap. Első körben, a ciklus beállítása, időzítése miatt sokan fogamzásgátlót szednek, majd utána nagydózisú ösztrogén pótlásban részesül a nő, hogy több, megtermékenyítésre alkalmas petesejt termelődjön. A petesejtek leszívása előtt HCG injekcióra van szükség, majd végül a beágyazódás elősegítése érdekében progeszteronpótlást kap a leendő anyuka. Alap eljárás során ezek azok a hormonok, melyeket bejuttat a nő (van, amikor még ennél is többet), ami nem kis mennyiség.

Mivel minden hormonterápia komoly hatást gyakorol a véralvadás folyamatára, így nem csoda, igencsak ki vannak téve a trombózis rizikójának az IVF során a nők- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. A rizikó fokozódásának pontos háttere mostanában kezd ismert lenni, de igen bonyolult folyamatok állnak a háttérben.  Statisztikák szerint a vérrögök kialakulásának esélye a sikeres teherbeesés első trimeszterében a legnagyobb náluk. 

Előzze meg a trombózist!

Már az IVF kezelés előtt érdemes trombofília szűrésen és rizikóbecslésen részt venni, egyrészt azért, mert gyakran fokozott trombózishajlam okozza a meddőséget, másrészt azért, mert ekkor az orvos véralvadásgátlót (pontosabban LMWH-t) ír fel az érintettnek. (Amennyiben már korábban petesejt-leszívás és lefagyasztás történt, akkor horminstimulációra nincs szükség és csak a beágyazódás elősegítésére való gyógyszereket kapja a beteg). Antikoaguláns terápiát akkor javasol a szakember, ha hiányában nagy lenne a trombózis kialakulásának esélye (pl. Trombofília, bizonyos betegségek, hiperstimulációs szindróma), ám ha erre nincs szükség, akkor is vannak olyan betartandó szabályok, melyeket célszerű követni:

  • Rendszeres testmozgás (embrió transzfer utáni nap kifejezetten ajánlott már sétálni)
  • Vénás torna
  • Bőséges folyadékfogyasztás (ez ráadásul csökkenti az ún. Hiperstimulációs szintróma esélyét is)
  • Dohányzás abbahagyása
  • Normál BMI elérése
  • Viseljen kompressziós harisnyát (főleg, ha visszerekkel is küzd)

 Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Megosztás: