Neutropénia is állhat amögött, ha gyakran beteg

Neutropénia is állhat amögött, ha gyakran beteg

Amennyiben valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, érdemes utánajárni, mi is okozza a csökkent védekezőképességet. Hátterében több dolog is állhat, és dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa szerint ekkor nem szabad elvetni az ún. neutropénia gyanúját. Hogy pontosan mit is takar az állapot?

Neutrophilek

A neutrophil sejtek a fehérvérsejtek egy csoportját képezik, melyek elősegítik a szövetek regenerációját és hozzájárulnak a fertőzések leküzdéséhez. A csontvelőben keletkeznek, és ha fertőzés, gyulladás vagy egyéb rendellenesség (pl.rák) van a szervezetben, az érett neutrophilek nagyobb számban kikerülnek és a megfelelő területekre.

Normál tartomány (felnőtteknél): 1,9 - 8,0 G/l

 

Kevés mennyiség neutrophil- neutropénia

Bizonyos állapot során előfordulhat, hogy túl kevés neutriphil van jelen. Ezt neutropéniának nevezik, mely lehet akut és krónikus probléma is.  A neutrophilek vérszintjének csökkenése általában akkor fordul elő, amikor a test az immunsejteket gyorsabban hasznájal fel, mint amennyit előállít, vagy a csontvelő nem megfelelően termeli azokat.

Lehetséges okai:

-megnagyobbodott lép

-allergia

-súlyos fertőzés

-mérgezés

-rák

-sugár/kemoterápia

-bizonyos autoimmun betegségek

-b12 hiány

-aplasztikus vérszegénység

-myelofibrosis

-csontvelőt érintő betegségek (pl.limfóma, leukémia)

 

Gyakori fertőzések utalnak az állapotra

Mivel a fehérvérsejtek az immunrendszerünk katonái, ezért, ha valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, úgy felmerül a neutropénia gyanúja.

Előfordulhat az is, hogy semmilyen tünet nem utal rá- ez legtöbbször gyermekeknél fordul elő, és vérvizsgálat során derül fény a problémára. Szerencsére ez az esetek többségében kinőhető, ám fontos a részletes hematológiai kivizsgálás a súlyos problémák (pl.leukémia, limfóma) kizárása céljából. Amire fontos odafigyelni, az az, hogy a gyermek minden szükséges oltást megkapjon!

Felnőtteknél - ha csak nem nagyon enyhe a neutropénia- már általában tüneteket okoz (gyakori fertőzések, szájban lévő afták). Ekkor fontos rájönni, mi is okozza a csökkent neutrophil termelést, és ha lehet, azt kezelni kell! Érdemes megemlíteni, hogy igen gyakori probléma ez a rákos betegek körében az alkalmazott daganatellenes szerek miatt, így náluk szükség lehet preventív intézkedésekre a gyakori fertőzések elkerülése érdekében!

Diagnózis

Ahhoz, hogy kiderüljön, fennáll-e neutropénia, és hogy az milyen súlyos, szükség van első körben teljes vérvételre, hogy ellenőrizzék -többek között- a neutrophilek számát. Alacsony mennyiség esetén a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha ez tartósnak bizonyul, úgy csontvelő vizsgálatot rendel el az orvos. Ezen kívül fontos az állapot okainak tisztázása is-mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa.

Hogy kezelhető?

A kezelés személyre szabott, ugyanis figyelembe kell venni, milyen fokozatú neutropéniával áll szemben a beteg, valamint azt, hogy mi is váltja ki az állapotot. Amennyiben lehet, azt kezelni szükséges (pl. Vitamin pótlás, immunrendszert támogató szerek), valamint indokolt lehet pl. Immunoglobulin, stimuláló injekciók, kortikoszteroid adása is.

 

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

 

Megosztás: