A jojó effektus veszélyes lehet a szívbetegekre

A jojó effektus veszélyes lehet a szívbetegekre

A folyamatos fogyással és hízással járó jojó-effektus, amely a helytelen fogyókúra velejárója lehet, jobban megviseli a szervezetet, mint gondoltuk. Egy legújabb kutatás szerint a szívbetegek különösen nagy veszélynek teszik ki magukat, ha beleesnek a jojó csapdájába. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakértője a szív-érrendszert veszélyeztető hatásokról beszélt.

Veszélyben a szívkoszorúér-betegek

Egy, a New England Journal of Medicine c. szaklapban publikált friss tanulmány szerint a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél különösen súlyos egészségkárosodást okozhat a jojó-effektus. Az amerikai tudósok úgy találták, hogy az olyan betegeknek, akik átlagosan 4,7 évig kitették magukat a nagy súlyváltozásoknak, jóval nagyobb esélyük volt a szívinfarktusra, a stroke-ra, és akár a végzetes kimenetelre, mint azoknak, akiknek a súlya csak csekélyebb mértékben változott.
- Mi az a jojó-effektus?
A káros, rohamszerű fogyókúrák és „csodadiéták” velejárójaként ismert jojó-effektus káros hatásairól már eddig is sokat lehetett hallani. A viszonylag gyors és nagy tömegű fogyás, majd az utána jelentkező visszahízás nem csak a bőrt viseli meg, hanem a szív-és érrendszert is.
- Mi a szívkoszorúér-betegség?
A szívkoszorúér-betegség a leggyakoribb szívbetegség az Egyesült Államokban, évente mintegy 370 ezer ember haláláért tehető felelőssé. Ezt a betegséget az atherosclerosis jellemzi, vagyis az a folyamat, amely során a szívet vérrel tápláló koszorúérben plakkok rakódnak le. Ezek a plakkok felhalmozódva aztán akadályozhatják a szív vérellátását, amely végső soron akár szívinfarktushoz is vezethet.

A nagyobb súlyváltozások megnövelik a halálozás esélyét

A kutatók 9509 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akik 35-75 év közöttiek voltak. A szívkoszorúér-betegség mellett valamennyiüknek magas volt a koleszterinszintje, ezért koleszterincsökkentő terápián is részt vettek. Az utánkövetéses periódusban 4,7 évig követték őket, azt vizsgálva, hogyan hat rájuk a testsúlyváltozás. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok a túlsúlyos személyek, akik a legnagyobb súlyváltozásokon mentek keresztül (és ez „csupán” 4 kilogramm fel-le ugrálását jelentette), 117 %-kal növelték a rizikójukat a szívinfarktusra, 136 %-kal a stroke-ra és 124 %-kal a halálozásra, azokhoz képest, akiknek csak kevesebbet ugrándozott a súlyuk. További megállapítás volt, hogy a jojó-effektus a cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeli – bár a kutatók hozzáteszik, hogy a téma egyelőre csak megfigyelésnek minősíthető, és további kutatásokat igényel. 

Szívbetegek: csak óvatosan

Az elhízás önmagában is rizikófaktora a szív-és érrendszeri betegségeknek, ahogyan a magas vérnyomásnak, a 2-es típusú cukorbetegségnek, a daganatos betegségeknek, az ízületi  megbetegedéseknek, az anyagcsere-zavaroknak, és a korai halálozásnak is – ismerteti dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa. – Vagyis a súlyfelesleges leadása jelentős egészségi előnyökkel jár, ám a tartós, egészséges fogyást csakis életmódváltással lehet elérni. Ebből a szempontból különösen körültekintőnek kell lenniük a szívbetegeknek, hiszen a jelentős súly gyors leadása, majd visszaszedése az egészségesek szív- és érrendszere számára is megterhelő. Aki tehát szívproblémával szeretne fogyni, annak mindenképpen előzetes kardiológiai és lehetőleg dietetikusi, életmód orvosi felmérés ajánlott, valamint a folyamat során is szükséges a rendszeres orvosi kontroll.

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Megosztás: