Van-e hatékony megoldás háziporatka allergia ellen?

Van-e hatékony megoldás háziporatka allergia ellen?

Az orrdugulás, a kivörösödött, viszkető, könnyező szemek jól ismert tünetei a légúti allergiáknak, melyet nemcsak pollenek, hanem lakáson belüli allergének is előidézhetnek. A hűvösebb évszakokban gyakran a háziporatka okoz ilyen jellegű panaszokat. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a hagyományos allergiaellenes készítmények mellett milyen módon lehet hatékonyan és tartósan enyhíteni a tüneteket.

Hívatlan és nehezen elűzhető albérlők

A háziporatka allergiások tünetei egyértelműen a téli időszakban rosszabbodnak, hiszen ilyenkor több időt töltünk a lakásban, egy légtérben az allergénnel. A lakásokban, a fűtési szezonban napjainkban különösen jellemző probléma a magas páratartalom, ami kedvező feltételeket teremt a háziporatka elszaporodásához. Mivel az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő, az allergiás tüneteket okozó ürüléket termelnek, így az eltávolításuk a lakásból, a legalaposabb takarítás mellett is szinte esélytelen.

Télen-nyáron tüneteket okozhatnak

Míg a szezonális allergiások az allergén növény virágzásának lecsengésével végre fellélegezhetnek, addig az egész évben tüneteket okozó allergénektől szenvedők bármikor számíthatnak allergiás tünetekre. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy az atkák nemcsak télen és az otthonunkban okozhatnak tüneteket. „Az atka a lehullott hámsejtekkel táplálkozik, ezért bárhol megtalálható, ahol sokat tartózkodnak emberek. Az általuk okozott tünetek egész évben jelentkezhetnek, egy betegemnek épp nyaralás alatt kellett gyors megoldást találnia a kínzó orrdugulás és szemviszketés ellen. A hotelben ugyanis, ahol megszállt a szobákat padlószőnyeggel fedték le, ez pedig – mint minden kárpitozott bútor, ágymatrac vagy párna – rendszerint nagy mennyiségben tartalmaz háziporatkát.”

Gyógyszert szedni és takarítani

Ha valakinél a tünetei alapján allergia vizsgálattal is igazolni lehet a háziporatka allergiát, akkor egyrészt gyógyszeres kezelést kap a tünetek ellen. Ez egyarán tartalmaz szájon át szedhető készítményeket, szemcseppeket a szemtünetekre, szteroid orrspray-t orrdugulás ellen. Egyéni érzékenységtől függően ezeket egész évben szednie kell, ahhoz, hogy tünetmentes legyen. Mivel az ágyneműben és matracban is nagy mennyiségben megtalálható, előfordulhat, hogy a háziporatka bőrtüneteket is okoz, ilyenkor ezeket is kezelni kell. Emellett ajánlott az otthonunkban a felesleges „porfogóktól” megszabadulni, az ágyneműt, matracot allergénmentesre cserélni. Mindezek mellett szükségünk lesz egy nagy teljesítményű porszívóra és kitartásra, hogy rendszeres és alapos takarítással csökkenteni tudjuk a lakásban lévő allergének mennyiségét.

Az egész éven át jelentkező allergia tartós kezelést igényel

Sajnos a takarítás elől ez sem ment meg bennünket, de lényegesen leegyszerűsíti a kezelést és megoldást nyújt az olyan váratlan helyzetekre is, mint az említett nyaraláson történt eset. A háziporatka allergia ellen eredményesen alkalmazható az allergén immunterápia – mondja dr. Balogh Katalin. Az említett eset után meg is kezdtük a kezelést a betegnél, aki első pozitívumként említette, mekkora könnyebbséget jelent, hogy nem kell több fajta gyógyszert is magával vinnie, ha elutazik. Az allergén immunterápia során ugyanis csak egy készítményt szed a beteg, tabletta formájában, naponta egyszer. A kezelés első évében még szükség lehet szemcsepp-vagy orrspray használatára is, ám lényegesen kevesebbszer, mint korábban. Ahogy a kezelés halad, ezek sokszor teljesen el is hagyhatók, majd a három éves terápiát követően a betegnél 10-12 éves tünetmentes időszakot tudunk elérni, vagyis ez idő alatt semmilyen allergiaellenes gyógyszerre nem lesz szüksége.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: