Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége!

Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége!

A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegeknél a gyakori neuropáthia miatt romlik az érzékelés, csökken a fájdalomérzet, így észrevétlenül alakulhatnak ki sérülések, akár nyáron a strandon vagy a vízparton. Bőrük sérülékenyebb, és a gombás fertőzések is gyakrabban társulnak ehhez. A hosszabb időtartamú fürdőzéskor a fellazult bőr fokozott rizikót, fertőzés-kaput jelent, a kiszáradt bőr repedezetté válhat, ezáltal még sérülékenyebb lehet – nyilatkozta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki azt tanácsolja: amennyiben észleli magán a betegség tüneteit - egyebek mellett csökkent fájdalomérzet és csökkent hőérzet, láb kiszáradása, hámlása, valamint nehezen gyógyuló sebek - keresse fel orvosát!

A legnagyobb veszélye ugyanis a diabéteszes láb kialakulásának, hogy akár lábamputációhoz is vezethet.

Korai felismerés és kezelés

A diabéteszes láb komplex szövődmények (érinti az erek és az idegrendszer károsodását) miatt alakul ki, ezért komplex kezelést igényel: részt vesz benne diabetológus, sebész, ortopédorvos, gyógytornász, dietetikus.

A szövődmények megjelenésekor a háttérben álló okokat kell kiderítenie a szakorvosnak, ezért első körben a diabetológussal találkozik a páciens. Fontos a cukorbetegség szövődményeinek korai felismerése és kezelése, a személyre szabott terápia, a vércukorszint beállítása, valamint az évenkénti lábvizsgálat. Nyáron pedig fokozottan figyelnie kell a sérülések elkerülésére.

Tanácsok a főorvostól

  • Fordítsunk gondot a lábhigiénére.
  • Kerüljük a mezítláb járást.
  • Túrázáshoz, gyalogláshoz kényelemes, lábat nem törő cipőt viseljünk, természetes anyagból készült zoknival.


Forrás: Cukorbetegközpont

 

Megosztás: