Izzadó kamaszok- mikortól kóros?

Izzadó kamaszok- mikortól kóros?

A pubertáskor a hatalmas hormonális változásokról szól, mely több tünetben is megnyilvánul. Ezek többsége az érintettek számára igen kellemetlenek – pl. Pattanások, bőr zsírosodása-, és ilyen panasz többek között a fokozott verejtékezés is. Hogy ez meddig normális és mikor kell problémára gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Izzadságfoltok a ruhán

A legtöbb kamasz amint belép a pubertáskorba, észreveszi, hogy hiába a legjobb dezodorok, a ruhán többször is ott éktelenkednek a kellemetlen izzadságfoltok. Természetesen ezt nem a megfelelő higiénia hiánya okozza, mivel a fokozott izzadásért elsősorban korral együtt járó hormonális változások tehetők felelőssé. Sajnos a helyzetet csak tovább rontja, hogy nem csak az apokrin izzadságmirigyek túlzott működése váltja ki a panaszt, hanem – ami ugyancsak a pubertás számlájára írható- az az érzelmi hullámvasút is, melyen a fiatok ülnek. Stresszhelyzetben ugyanis még fokozottabb a verejtékezés.

Hormonzavar is okozhatja

Mivel a pubertás során fokozott izzadás tapasztalható, ezért nehéz lehet megítélni, normális vagy kóros a probléma. Amennyiben az izzadás állandó jellegű és túl nagy mennyiségű, úgy célszerű utánajárni, hogy esetleg valamilyen betegség okozza a panaszt. Fokozott verejtékezéssel járhat pl. a pajzsmirigy túlműködés, melynek során az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, és ez - többek között- fokozott izzadást provokál.  Ekkor jellemzően egyéb tünetek is előfordulnak, pl. fogyás normál étkezés mellett, idegesség, koncentrációs zavarok, álmatlanság, szapora pulzus, hasmenés, csökkent melegtűrés, lányoknál menstruációs zavarok. Éppen ezért, ha az izzadást az említett tünetek közül néhány még kíséri, úgy érdemes megnézetni a gyermeke pajzsmirigy funkcióit, melynek során ellenőrzésre kerül a TSH mellett a T3 (trijód-tironin), T4 (tiroxin), ATPO szintje is, valamint a szakorvos ultrahangos vizsgálatot is elrendelhet. A pajzsmirigy túlműködés lehet autoimmun eredetű, kiválthatja a szerv gyulladása, strúma, göbösödés is.

Kezeltesse gyermeke pajzsmirigyzavarát, hogy visszajöjjön az önbizalma

A pajzsmirigyzavarokat szerencsére az esetek többségben igen jól lehet gyógyszeres úton kezelni, melynek során normális tartományba állítható a hormonok szintje, mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa. Azonban, ha az ultrahangos vizsgálat során kiderül, hormontermelő göb vagy a mirigy megnagyobbodása okozza a panaszt, úgy további terápiák válhatnak szükségessé (pl. izotópos kezelés), sőt műtétre is sor kerülhet, ahol meglehet, eltávolítják a pajzsmirigy egy részét vagy annak egészét- ez esetben a betegnek élethosszig tartó gyógyszeres hormonpótlásra van szüksége.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

 

 

Megosztás: