Kerülje el az újabb szívinfarktust vérlemezke-gátló kezeléssel

Kerülje el az újabb szívinfarktust vérlemezke-gátló kezeléssel

Az artériás trombózisok közül a szívinfarktus igen előkelő helyen szerepel a gyakoriságot illetően. Bár a megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a prevenció érdekében, ám van, hogy gyógyszeres kiegészítésre szorul a beteg- főleg akkor, ha már átesett korábban szívinfarktuson. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, hogyan lehet megelőzni az ismételt kialakulását.

A szívinfarktus oka- veszélyes vérrögök az artériában

Vérrögök mind a vénás mind az artériás erekben kialakulhatnak, ám közös bennük, hogy életveszélyes állapotot generálhatnak- így bárhol is lép fel trombózis, nagyon fontos a gyors és hatékony gyógyítás elkezdése (ez az ún. therápiás ablakidő) :ez szívinfarktus esetén 6, míg stroke esetén 2 óra. Ezután már visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Ekkor történik meg a probléma kezelésének első része, az életveszély elhárítása. Ez a szívinfarktus súlyosságától függően állhat koszorúér-tágító gyógyszer adásából, a thrombus feloldásából, műtéti-katéteres beavatkozásból, ballonpumpa/ pacemaker használatból stb.

A szívinfarktus leggyakrabban úgy keletkezik, hogy a vérlemezkék összecsapódnak, és emiatt vérrög keletkezik, ami elzárja a véráramlás útját. Szívinfarktus esetén a szívet ellátó koszorúerek érintettek. A thrombus ott alakul ki, ahol valamilyen oknál fogva károsodik az ér belső, endothel része- ez általában érelmeszesedés következménye, mivel ekkor a keletkező plakkok miatt szűkül az adott ér keresztmetszete, így a vér keringési sebessége megnő (nő a nyomás).

Rizikófaktorok

  • Dohányzás
  • Magas koleszterinszint
  • Túlsúly
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Stressz
  • Bizonyos állapotok (pl. magas homocisztein vagy fibrinogén szint)

 

Előzze meg az újabb szívinfarktust

A szívinfarktus kezelése az életveszély elhárítása után még nem ér véget, hiszen nagy figyelmet kell fordítani az újabb infarktus prevenciójára, mely két részből tevődik össze:

Életmódváltás

A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése, a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás, valamint a helyes stresszkezelés elsajátítása sokat javít a beteg állapotán, ezért nagyon fontos az életmódváltás. A Lifestyle Heart Trial pl. meggyőző bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy intenzív életmódváltoztatás képes az érelmeszesedést visszafordítani.

Gyógyszeres kezelés

Szívinfarktus után olyan gyógyszeres terápiára van szüksége a betegnek, mellyel egyrészt sikeresen javítható az infarktust kiváltó alap betegség (pl. vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők, antidiabetikumok stb.) másrészt mellyel megelőzhető a vérlemezkék összecsapódása. Ez utóbbi céljából sokan alacsony dózisú aszpirint szednek, viszont ekkor számolni kell az esetleges mellékhatásokkal, valamint a sokakat érintő aszpirin rezisztenciával (ekkor a szer hatástalan, vagy csak kis mértékben hatásos). Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, szerencsére ma már igen hatékony készítmények vannak forgalomban, mellyel igen eredményesen lehet befolyásolni a vérlemezkék összecsapódását, ám hogy pontosan kinek mely gyógyszer a legmegfelelőbb, azt előzetes állapotfelméréssel, bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal (aggregometria) az addigi kórtörténet birtokában lehet csak meghatározni, ugyanis a kezelés minden esetben személyre szabott.

Érdemes azonban különbséget kell tenni elsődleges és másodlagos prevenció között: elsődleges a prevenció akkor, ha azt szeretnénk, hogy a kérdéses esemény ne következzen be (vagy később), míg másodlagos a prevenció akkor, ha egy „esemény” már lezajlott és meg szeretnénk előzni a következő kialakulását. A két prevenció típus között különbségek vannak az alkalmazható gyógyszerekben.

 

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Megosztás: