11 kérdés a 48 vagy 168 órás EKG-ról – távkonzultációban is kiértékelhető

11 kérdés a 48 vagy 168 órás EKG-ról – távkonzultációban is kiértékelhető

kinek 2, 3 vagy 7 napon keresztül kell hordozható EKG-t viselnie, számos kérdést megfogalmaz magában. Az eljárás nagy előnye, hogy személyes találkozás nélkül, távkonzultációban is kiértékelhető. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a legfontosabb válaszokat adta meg.

1. Mi az a 72 órás EKG?

A hosszútávú EKG monitorozás képessé teszi a kardiológus arra, hogy a normális napi tevékenységek és alvás közben figyelje meg a szív működését. A hordozható EKG nem csak 24 óráig, de akár 48, 72 vagy akár 168 óráig is viselhető.

2. Mit mér pontosan a 48 vagy 168 órás EKG?

Az úgynevezett Holter EKG érzékeli és kijelzi a szív elektromos tevékenységét, ami lehetővé teszi az orvosnak, hogy értékelje, megfelelően dolgozik-e a szerv. Ezzel a módszerrel jó eséllyel monitorozható a rendellenes szívverés, az esetleges aritmia.

3. Mennyi ideig tart, amikor megkapjuk a Holter EKG eredményeit?
Az információk kinyerése Holter monitor által rögzített adatokból hosszabb ideig tart, amelyeket ezután a kardiológus elemez. A következő vizsgálat alkalmával juthat hozzá a páciens a szakvéleményhez – természetesen akkor is, ha minden rendben van. A módszer aktuálisan nagy előnye, hogy távkonzultációban is kiértékelhetők az eredmények.

4. Érzékeli a Holter EKG a gyors szívverést?
Pontosan ez az egyik célja a 24-168 órás EKG viselésének, vagyis a szív ütéseinek rögzítése. Ebbe természetesen az abnormális szívverés érzékelése éppúgy beletartozik, mint a normál ritmusé.

Az akár egy hétig viselhető EKG fontos a szívritmuszavar felfedezéséhez.5. Pontosan milyen tünetek esetén érdemes a többnapos EKG vizsgálatot elvégezni?
- Elsősorban bizonytalan mellkasi panaszok, erős szívdobogás, szapora vagy lassú szívverés érzése, szabálytalan, magas pulzus, szédülés, ájulás esetén lehet fontos a többnapos EKG. A fent említett panaszok kivizsgálásakor a nyugalmi EKG pontos képet mutat a szív aktuális állapotáról, azonban terhelés, stressz, egyéb tevékenység kapcsán jelentkező tünetek jelentkezésekor ez nem elegendő. Ezeknél az eseteknél hosszabb távú megfigyelés szükséges, akár 72-168 órán keresztül – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

6. Detektálja a készülék a szorongást, a stresszt?
A hordozható EKG nem magát a stresszt érzékeli, hanem a stressz kiváltotta esetleges szívműködési zavart.

7. Viselhető melltartó a több napos EKG monitorozás alatt?
Az egyetlen időszak, amelyben nem viselhető melltartó, az a közel fél óra, amíg installálják a Holter EKG-t a mellkasra. Ez után azonban természetesen minden ruhadarab viselhető.

8. Szükséges változtatni a napi rutinon a vizsgálat napjai alatt?
Éppúgy lehet végezni a mindennapi tevékenységet, mint normál esetben. Az edzést illetően sincs jelentős megkötés, bár erről érdemes egyeztetni a kardiológussal. Úszni, medencében tartózkodni azonban nem szabad a készülék viselése közben.

9. Szabad-e fürdeni a 24 vagy 168 órás EKG időtartama alatt?
A hagyományos készülékeket sok víz nem érheti, tehát nem ajánlott ebben fürdeni. Az új készülékeket azonban a páciens leveheti fürdés előtt, majd vissza tudja helyezni azt, ez nem okoz problémát az eredmények értékelésekor.

10. Kell-e naplót vezetni a készülék viselése során az érzékelt panaszokról?
A régebbi Holter EKG vizsgálatokhoz képest könnyebbség, hogy a kivizsgálás ideje alatt a betegnek nem szükséges naplót vezetnie a szubjektív tüneteiről, ugyanis a készülékeken van egy gomb, amelyet ha megnyom panasz alatt, eseményként tárolva lesz az időpont.

11. Jelzi a Holter EKG az alvási apnoét?
Az éjszakai monitorozás során természetesen rögzíti a készülék a szív munkájában adódó rendellenességeket, így a kimaradó lélegzet miatti felriadások során megemelkedő pulzust is. Vagyis a Holter EKG önmagában nem az alvási apnoét képes kimutatni, de felhívhatja a gyanús jelekre a figyelmet, amelyek további, szomnológiai kivizsgálást igényelnek.

 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Megosztás: