A laktátméréses lépcsőteszt az első lépés a hatékony edzés felé

A laktátméréses lépcsőteszt az első lépés a hatékony edzés felé

A laktátméréses lépcsőteszt a leggyakrabban alkalmazott teljesítménydiagnosztikai vizsgálati eljárás, amely a legtöbb hasznos információt szolgáltatja a hatékony, személyre szabott edzéstervezéshez. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer arról beszélt, kiknek és milyen gyakorisággal ajánlott elvégezni ezt az összetett felmérést.

Mit jelent a laktátméréses lépcsőteszt?

A laktátméréses lépcsőteszt egy olyan, hobbi- és élsportolóknak is ajánlott komplex teljesítménydiagnosztika módszer, amely megmutatja a pillanatnyi állapotot, évente többször elvégezve pedig erős támpontot jelent az edzésmunka kontrolljához. De hogyan is zajlik egy ilyen felmérés?
- A felmérés elvégezhető professzionális futószalag-laborergométeren és kerékpáron. Aki ez utóbbit szeretné, annak saját, megfelelően előkészített kerékpárját szereljük fel az ergométerre. Mivel a teszt alapvetően a teljesítményoptimalizálást szolgálja, nagyon alapos elbeszélgetünk a sportolóval a céljairól, az edzésmunkájáról és természetesen az egészségi állapotáról. Még terhelés előtt elkészül a testösszetétel elemzés, a nyugalmi vérnyomás és a szaturáció mérés is, majd felszereljük a sportoló mellkasára a pulzusmérő övet. Ezután néhány percig fekvő testhelyzetben eltöltött pihenő következik, amely a szívfrekvencia-változékonyság (HRV) analízist és a nyugalmi pulzus meghatározását szolgálja. Ugyancsak sor kerül a vércukorszint és a nyugalmi laktátszint felmérésére is – apró szúrással. Majd elkezdődik a tulajdonképpeni fizikai aktivitás, amely során az életkorhoz, nemhez, edzettségi állapothoz igazodó terhelés mellett folyamatosan rögzítjük a pulzusszámot, a terhelési lépcsők végén pedig a fülcimpából vett vérből meghatározzuk a tejsavszintet. A teszt a maximális terhelésig tart, és akkor ér véget, amikor a sportoló már nem képes tovább teljesíteni az adott sebességen. A vizsgálat érkezéstől távozásig nagyjából 2.5-3 órát vesz igénybe. Ebben benne van a felmérő beszélgetés, a nyugalmi mérés, a terheléses vizsgálat, a megnyugvási szakasz monitorozása, egy kis levezetés, az adatok kiértékelése, a javaslatok és felmerülő kérdések megbeszélése, valamint a zuhanyozás is – ismerteti a laktátméréses lépcsőteszt felépítését a szakember.

Nem csak élsportolóknak hasznos

A teljesítményoptimalizálás alapvető eszköze a laktátméréses lépcsőteszt.A laktátméréses lépcsőteszt gyakorlatilag mindenkinek fontos lehet, akinek az edzésmunkájában jelentős szerepet játszik az állóképesség, és aki a leghatékonyabban szeretné fejleszteni azt – legyen szó hobbi-, vagy élsportolóról.
Már a kezdőknek (13 éves kortól) is hasznos lépés lehet a felmérés ahhoz, hogy tudják, honnan indulnak, milyen szinten képesek teljesíteni. Haladóknak az edzésprogram optimalizálásában lehet nagy segítség, versenysportolóknak pedig az edzésmunka rendszeres kontrolljához. De mit is jelent a rendszeres kontroll?
- Optimális esetben edzésévenként 3-4 alkalommal érdemes laktátméréses lépcsőteszten részt venni, mert így az alapozás elején, a felkészülés közepén, és az alapozás végén is felmérhetjük a haladást. A csúcsforma időzítésénék kezdetén, vagyis kb. 6 héttel a verseny előtt szintén ajánlott egy felmérést elvégezni, mert így még van lehetőség módosítani az edzést az eredmények függvényében. Aki pedig igazán komolyan veszi a teljesítményoptimalizálást, az évente 5-6 ilyen teszten vesz részt. Ugyanis az előkészítő periódusban 4 alkalommal, a tervezett két csúcsforma előtt 1-1 alkalommal végrehajtott laktátméréses lépcsőteszt lefedi a teljes felkészülést és lehetőséget ad az azonnali beavatkozásra – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer. - A záró beszélgetésen minden adatot részletesen átbeszélünk, összehasonlítjuk a korábbi vizsgálatok eredményeivel, feltárjuk a fejlesztésre váró területeket, sportágspecifikus javaslatot teszünk az edzésmunka optimalizálásához, és válaszolunk minden felmerülő kérdésre, a jegyzőkönyvet pedig nyomtatott formában és emailben is eljuttatjuk a sportolóhoz.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

Megosztás: