Nem csak látható helyen és színben alakulhat ki a bőrrák

Nem csak látható helyen és színben alakulhat ki a bőrrák

A bőrrák a testen bárhol kifejlődhet, még olyan helyeken is, amelyeket nemigen szoktunk ellenőrizni, így például a köröm alatt és a fejbőrön. Ugyancsak „láthatatlannak” tűnik a laikusok számára az amelatonikus melanóma, ami nem jár színváltozással. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint az éves anyajegyszűrés jelentősége többek közt abban áll, hogy ennek során minden testtájat alaposan áttekintenek.

Nem csak a napfénynek kitett területeken alakulhat ki bőrrák

A melanóma és más bőrdaganatok bárhol kifejlődhetnek a testen, leggyakrabban mégis a napfénynek kitett felületeken alakulnak ki. Az ún. rejtett melanóma viszont olyan testtájakon jelenik meg, amelyek jobbára nincsenek kitéve napfénynek és amelyeket a páciens maga szinte nem is tud ellenőrizni, emiatt pedig nem is tudja azt megmutatni bőrgyógyásznak. Ezek a testtájak az alábbiak:

  • Fejbőr: mivel a haj elfedi a területet, gyakran csak későbbi stádiumban fedezik fel. Éppen ezért akár egy partnert vagy a fodrászt érdemes megkérni, hogy nézze át a fejbőrt és figyelmeztessen, ha foltot, pigmentált elváltozást vesz észre, ami korábban nem volt ott, vagy vérző sebre figyel fel.
  • Körömlemez alatti rész: ez a melanómatípus elsősorban a színes bőrűeket érinti, és főként a hüvelykujj, valamint a nagylábujj körme alatt jelenik meg, a körömlemez alatt meghúzódó barna vagy fekete színű csíkként. Ugyancsak ebben a populációban gyakoribb a tenyéren, talpon mutatkozó bőrdaganat.
  • Száj, orr, emésztő traktus, húgyúti traktus, ánusz, pénisz, vagina: ezen ritka esetekben a nyálkahártyán jelenik meg a daganat, aminek kapcsán más betegségekre is lehet gyanakodni.
  • Szem: a szemfehérje alatti rétegben alakulhat ki bőrrák, és mivel látászavart okozhat, jellemzően egy szemészeti vizsgálat során diagnosztizálhatják.

Az amelatonikus melanóma nem jár színváltozással

Nem csak a feltűnő anyajegy lehet bőrrák, fontos az anyajegyszűrés.A rejtett melanóma mellett ugyancsak nehéz felismerni az amelatonikus melanómát, ami nem feltétlenül jár színváltozással, bár halvány pirosas, rózsaszínes elszíneződés előfordulhat az érintett területen. Az is előfordulhat, hogy az amelanotikus melanoma szinte észrevétlenül beleolvad a környező bőrfelületbe. A felismerés éppen ezért nem könnyű, de azt mindig gyanúsnak kell tartani, ha hirtelen megjelenik valami a bőrön, ami korábban nem volt ott. Amelanotikus típusnál ez sokszor csak egy szokatlan folt, ami azonban nem barna vagy fekete.

A megelőzés és a kezelés lehetőségei

- A melanóma és általában a bőrrák esetében a legnagyobb energiákat a megelőzésre és a korai felfedezésre kell fordítani – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – Elsősorban a direkt napsütés és a szolárium kerülésével, a fényvédelemmel és a havi önvizsgálattal tehetünk sokat egyrészt a megelőzésért, másrészt az esetleges korai felismerésért. Ezen kívül kb. 20 éves kor felett évente egyszer akkor is ajánlott anyajegyszűrésen részt venni, ha nincs feltűnő változás az anyajegyekben. Különösen fontos lehet az olyan, sokszor szinte észrevehetetlen bőrdaganatok felismerése érdekében, mint például az amelanotikus melanóma vagy a rejtett melanóma.
Ha szerencsésen megtörténik a korai felismerés, a kezdeti stádiumú melanóma leggyakoribb kezelési módja a műtét, vagyis a sebészi kimetszés, ami egy gyors eljárás, kórházi tartózkodás nélkül. Amennyiben az előzetes vizsgálatok során felmerül, hogy a bőrrák áttétei bizonyos nyirokcsomókban is megjelentek, azokat is el kell távolítani.
Ha a melanóma már áttétet adott, immunterápia és target-terápia történik. A metastasis, vagyis áttét jellégétől függően (nyirokcsomó, agyi áttét) sugárkezelés is szóba jön, amely során kifejezetten a rákos sejteket igyekeznek elpusztítani a célzott sugárral.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Megosztás: