Pajzsmirigyműtét után is kialakulhat a hangszalagbénulás

Pajzsmirigyműtét után is kialakulhat a hangszalagbénulás

A pajzsmirigyműtétek egyik lehetséges szövődménye a hangszalag átmeneti vagy végleges bénulása, mely a hangképzési problémák mellett komoly nyelési és légzési nehezítettséget is okozhat. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ munkatársának segítségével vesszük sorra a hangszalagbénulás okait, tüneteit, valamint a kezelési lehetőségeket.

Hangképzésünk karmestere, a hangszalag

-A hangképzésben számtalan szervünk vesz részt, ezek közül az egyik legfontosabb a gége közepén elhelyezkedő páros hangszalag. A gége vázát gégeporcok alkotják, melyek ízülettel kapcsolódnak össze. A hangszalagok a pajzsporc és a két kannaporc között feszülnek, a köztük lévő területet nevezzük hangrésnek. Hangképzés során a belégzést követően a két kannaporc befordul, a hangszalagok egymás mellé kerülnek, így a hangrés záródik. Amikor a levegő kiáramlik a tüdőből, a hangszalagok, melyeknek a mozgását a belső gégeizmok biztosítják, a levegő hatására rezgésbe jönnek, és létrejön az alaphang – magyarázza dr. Holpert Valéria, aki hozzáteszi, hogy a hangszalagok nemcsak a beszédben és a hangképzésben játszanak fontos szerepet, de azt is megakadályozzák, hogy az étel-ital vagy a nyál a légutakba kerülhessen. Előfordulhat azonban – mondja a doktornő, hogy a hangképzés folyamata – betegség, trauma vagy műtéti beavatkozás következtében – sérül, és a hangszálak nem tudnak záródni, hangképzési, nyelési vagy légzési problémát idézve ezzel elő.

Amikor a torkunkra forr a szó – a hangszalagbénulásA pajzsmirigyműtét szövődménye, a hangszalagbénulás

-Ha hangszalagokhoz futó idegi impulzusok megszakadnak, hangszalagbénulás alakul ki, ami érintheti csak az egyik vagy mindkét hangszálat. A kétoldali hangszalagbénulás viszonylag ritkán alakul ki, de fulladást okozhat, ezért sürgős esetekben légcsőmetszésre is szükség lehet. Az egyoldali hangszalag bénulás sokkal gyakoribb, és enyhébb esetben hangképzési problémákat (fátyolos, gyenge, rekedt a hang), míg súlyosabb esetekben légszomjat, félrenyelést, nyelési nehézségeket okozhat – ismerteti a doktornő.

Pajzsmirigyműtét szövődmény is lehet a hangszalag bénulása

A hangszalagbénulás nagyon gyakran a pajzsmirigyműtéteket követően jelentkezik. Ennek az az oka, hogy pajzsmirigy azt a területet öleli körbe, ahol a hangszalagok mozgását szabályozó idegek elérik a gégét. A pajzsmirigyműtét során sajnos a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy a hangszálakat beidegző idege megsérül, vagy átvágásra kerül, a betegek ilyenkor azt tapasztalják, hogy a hangképzésükkel gondok adódnak. Vannak, akik csak suttogni képesek, mások arra panaszkodnak, hogy levegős a beszédjük, rekedtté vált a hangjuk, vagy beszéd közben fulladnak. Az érintettek gyakrabban köhécselnek, de nagyon sokszor előforduló és igen kellemetlen tünet a gombócérzés és a félrenyelés is. - A hangképzés nehezítettsége miatt a páciensek kirekesztve érzik magukat, nehezen vagy egyáltalán nem kommunikálnak, ami érzelmileg is rendkívül megterhelő lehet – teszi hozzá a szakember.

Mikor nyerik vissza a hangjukat a betegek?

A hangszalag-bénulás tüneteivel fül-orr-gégész, foniáter szakemberhez kell fordulni, de azt tudni kell, hogy az ideg- és hangszalagműködés regenerálódása nagy türelmet igényel a szakember és a páciens részéről is – mondja Holpert doktornő, hiszen a folyamat akár hosszú hónapokig is elhúzódhat. A kétoldali hangszalag bénulás kezelése műtéttel történik, melynek során az egyik hangszalagot a középvonaltól lateralizálják, azaz kifele rögzítik gége falához, hogy a szabad légutat biztosítsák. Az egyoldali bénulás tünetei enyhébb esetekben maguktól is lassan javulhatnak, főként, ha átmentei csak a bénulás. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés és műtét is szóba kerülhet, de mindkét esetben elengedhetetlen a megfelelő hangterápia. Tehát a kezelés fontos eleme a foniátriai és logopédia kezelés, amely során hangterápiával segítik a szakemberek a pácienst abban, hogy minél előbb visszanyerje eredeti hangját és a nyelése is javuljon.

Forrás: Fül-orr-gége Központ 

Megosztás: