Depresszió a menopauzában? Elérhető a segítség

Depresszió a menopauzában? Elérhető a segítség

A nők egy része különösen sérülékennyé válik a menopauza előtti és utáni években a depresszió szempontjából, és ez a helyzet nyilvánvalóan tovább súlyosbítja az egyébként is sokszor kínzó tüneteket. Ennek a megfigyelésnek a pontos oka nem ismert, de dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere összefoglalta az erre vonatkozó elképzeléseket és felhívta a figyelmet a segítség lehetőségeire is.

Mi lehet a kapcsolat a depresszió és a menopauza közt?

A menopauza körüli életkorban a nőknél majdnem megkétszereződik a depresszió kockázata – és ennek oka még nem teljesen tisztázott. Az egyik legismertebb teória szerint ilyenkor kinyílik egy „sérülékenységi ablak”, ami bizonyos nőket sokkal érzékenyebbé tesz a perimenopauzában (a klimax előtti években) zajló hormonváltozásokra és ez növeli a depresszió kialakulásának rizikóját. Azoknál a nőknél még nagyobb ez a kockázat, akik már korábban is megéltek depressziós hangulatzavart. 
- A depresszió-kockázat az élethelyzettel is összefügghet. A perimenopauza időszakában a nőknek nagyon nehéz egyensúlyozniuk a munkából fakadó kötelességek, a másokkal, a családdal való törődés és az öngondoskodás közt. Néhányan képesek felismerni a szorongás, a stressz okait és tüneteit, de sokaknak nehézséget jelent az önmagukkal való szembenézés – foglalja össze Veres doktornő. - Holott a probléma felismerése az első fontos lépés a megoldás felé vezető úton. Hiszen bár számos stresszort, vagyis stressz okozó tényezőt nem tudunk megszüntetni az életünkben, de a megküzdési képesség fejlesztésével a középkorú nők is képesek lehetnek adekvát válaszokat adni az életük kihívásaira és megújítani az önbizalom, egyensúly, harmónia megteremtésére vonatkozó eszközeiket. 

Egyszerű lehangoltság vagy klinikai depresszió?

A depresszió a menopauzában is kezelhető.Bár manapság könnyen elhangzik olyan kijelentés, miszerint valaki depressziós, valójában szakember feladata eldönteni, hogy egy páciens „csak” lehangolt-e, vagy úgynevezett major vagy unipoláris depresszióban szenved. Ez utóbbi állapot összefüggésbe hozható az agyban található kémiai anyagok kiegyensúlyozatlanságával, ami akár a perimenopauza, menopauza időszakára jellemző hormonváltozásoknak is következménye lehet.
Az unipoláris depresszió (amely ritkább, mint a bipoláris hangulatzavar) olyan tünetekkel hívhatja fel magára a figyelmet, amelyek bárkivel előfordulhatnak, de diagnosztizálható esetben két hétnél tovább tartanak. Ezek az alábbiak (nem minden esetben van jelen mindegyik):

  • Tartós szomorúság, szorongás, üresség-érzés,
  • reménytelenség érzése, pesszimizmus,
  • ingerlékenység,
  • értéktelenség, bűntudat érzése,
  • érdeklődés elvesztése a korábbi hobbik, aktivitások iránt,
  • csökkent energiaszint, fáradtság,
  • lassult mozgás, beszéd,
  • koncentráció-, memóriazavar, döntéshozási nehézség,
  • alvászavar, álmatlanság,
  • étvágy és testsúly megváltozása (bármely irányban),
  • fejfájás, hasfájás, más típusú fájdalmak, amelyeknek nincs fizikai oka és nem reagálnak a kezelésre,
  • öngyilkossági gondolatok, esetleg kísérlet.

A segítség elérhető

- Ha diagnosztizáltuk az unipoláris depressziót, mindig személyre szabottan döntünk a leghatékonyabb és legkevesebb mellékhatással járó kezelésről. Szóba jöhetnek többek közt az antidepresszánsok és a kognitív viselkedésterápia is, sőt, leginkább a kettő együtt lehet képes visszaállítani a felbillent egyensúlyt. A legtöbb nő jelentős javulásról számol be az antidepresszáns kezelés hatására, még akkor is, ha több hétig is tarthat a teljes hatás elérése. A leggyakoribb mellékhatások a súlygyarapodás, a libidócsökkenés és az izgatottság, de a legtöbb esetben ezek nem okoznak jelentős életminőség változást. A pszichoterápia pedig segít az elért változások tartóssá és belsővé tételében, és abban is, hogy a páciensek előbb észrevegyék magukon azokat a tüneteket, amelyekkel orvoshoz kell fordulni – ismerteti dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere.
Ugyanakkor a pszichiátriai kezelésen túl a menopauzában lévő nőknél és már a korábbi években is beválhat az ösztrogénpótlás a hangulatváltozások kezelésére. Ez a megoldás ráadásul az esetleges további menopauzális tünet ellen is hathat, legyen szó hőhullámokról, álmatlanságról, feszültségről. Az ösztrogénpótlás elrendelésében érdemes menopauza kezelésében járatos nőgyógyász javaslatára támaszkodni. 

Forrás: Pszichiátriai Központ (www.pszichiatriaikozpont.hu)

 

 

Megosztás: