terhességi cukorbetegség cimke

A terhességi diabétesz (GDM) a szénhidrát anyagcsere olyan zavara, amely terhesség alatt, jellemzően a második vagy harmadik trimeszterben alakul ki. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, terhességi specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a GDM kiújulására a következő várandósságokban is számítani lehet.

A cukorbetegség - legyen az bármely típusú- az egész életre hatással van. Ezért szükségesek a szigorú életmódbeli előírások, hiszen azok betartásával lehet normális szinten tartani a vércukor értékeket és elkerülni az esetleges kisiklásokat. Sok cukorbeteg tart a gyermekvállalástól, a várandósságtól, hiszen félnek attól, miként is tudják kihordani a terhességet, illetve féltik a gyermeküket az esetleges komplikációktól. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megnyugtatja őket, hiszen megfelelő terápiával és szoros kontrollal a diabetes-szel küzdők is problémamentes várandósságra készülhetnek, és egészséges gyermeket hozhatnak a világra.

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) világszerte az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik és előfordulása egyre növekszik. Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa szerint megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel a mamák és a babák számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülhetnek.

A terhességi cukorbetegség veszélyes állapot, mely kezelés nélkül igen negatív hatást gyakorol a babára és az kismamára is. Éppen ezért fontos komolyan venni és szigorúan betartani az orvos, dietetikus utasításait. A cukorbetegség fennállása sokaknál egyet jelent az inzulin adásával, ám dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa elárulta, nem minden várandós nőnek van rá szüksége.

A 2-es típusú cukorbetegség és a prediabetes-es állapotok kialakulásában több tényező és rizikófaktor is részt vehet- ilyen többek között a túlsúly, a helytelen életmód, genetika, ám a probléma forrása olykor nem is az érintettnél, hanem az édesanyjánál keresendő. Ugyanis a terhességi diabetes nagyban megnöveli a gyermek (pre)diabetes-re való hajlamát. Hogy, hogy lehet ennek az esélyét minimálisra csökkenteni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

A terhesség során sajnos olykor cukorbetegség alakul ki, amit gesztációs diabétesznek neveznek. Ennek gyakorisága háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben. Az állapot mind a babára, mind az mamára veszélyeket rejt, ezért fontos az állapot megfelelő kezelése. Bár a szülés után a vércukorszint rendeződhet, ám ennek ellenére az illető már fokozottan hajlamossá válik a cukorbetegségre, ezért a rendszeres szűrés elengedhetetlen! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának véleménye a témában.

Veszélyei vannak nem csupán saját magára nézve, hanem születendő babájára is, amennyiben a kismama cukorbeteg és nem foglalkozik annak kezelésével szakorvos bevonásával! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa megnyugtat mindenkit: gyakran elegendő az életmód terápia betartása!

Várandósság során több probléma is felléphet, mely mind a baba, mind az anya egészségét veszélyeztetheti. Ilyen a terhességi cukorbetegség is, mely a várandósság során diagnosztizált diabéteszt jelenti. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az állapot a szülést követően elmúlik, vagy már végig fogja kísérni a kismama életét? A kérdést dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt érint. A betegség mielőbbi terápiája kiemelten fontos, ami olykor nagyban felboríthatja a leendő anyuka mindennapjait. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a terhességi cukorbetegség kialakulásának okát, kezelését ismerteti, valamint dr. Babai László életmódorvos, a telediabetológia szakértője elárulja, vajon miként lehet megkönnyíteni a kismamák napjait.

Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.

Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.