Nyár, vakáció, aranyér

Nyár, vakáció, aranyér

Az aranyérrel élők megszokták, hogy az életmód, a diéta, a helyi ápolás a mindennapi élet részét képezik. Nyáron a megváltozott körülmények során különös hangsúlyt kap sok tevékenység. Az aranyeresség miatt több dologra kell figyelni- hogy mikre, arról dr. Baranyai László, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze osztotta meg gondolatait.

A panaszok fokozódnak a meleg miatt 

Az emelkedő környezeti hőmérséklet értágulatot okoz. Az aranyeres csomók - melyek vénás tágulatok a végbélben és környékén- szintén kitágulnak. A vérbőség gyulladáshoz vezethet, illetve a tág vénás öblökben vérrög is kialakulhat, a véna fal fájdalmas gyulladásával.  

Termál fürdők 

A magasabb vízhőmérséklet miatt a medencében fokozódik a meleg terhelés. A tünetek kellemetlenné válhatnak, ezzel szemben a végbél repedés tüneteit csökkentheti a meleg fürdő. Érdemes tudni, hogy a tág vénákban nagyobb eséllyel jelenhet meg trombózis is, így tünetek esetén mielőbb forduljon orvoshoz! (Ezzel szemben a hűvösebb természetes vizek, a tenger hasznosak lehetnek). 

Szomjúság 

Melegben a folyadék szükséglet megemelkedik, a bőr felszínén fokozottá válik a vízleadás. Az izzadás dehidrációhoz vezethet, rontva az egész szervezet működését. Emiatt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, ami elengedhetetlen normál széklet képzéséhez. Nyáron a több zöldség, gyümölcs általában biztosítja az elegendő rostot, de a kielégítő folyadékbevitelről tudatosan kell gondoskodni. Nagy melegben minimálisan 3 liter folyadék, lehetőleg víz szükséges naponta. A kávé, tea vagy az alkoholok vízhajtó hatásúak, így ezeket jobb kerülni! 

Izzadás 

A fokozott izzadás miatt megnő a megfelelő higiénia jelentősége. Melegben az összefekvő bőr felszíneken könnyebben alakul ki gyulladás, és a végbél környékén ez az aranyerek izgalmát okozhatja. Különösen hosszú utazásoknál fenyeget ez a veszély. Fontos, hogy bizonyos időközönként álljon fel, mozogjon Amennyiben gyulladt aranyérrel utazunk, hasznos lehet a speciális aranyér párna. (Nem a gyermek úszógumi! Ez még ronthat is a helyzeten) Gondoskodni kell a száraz környezetről, nedvszívó fehérneműről, valamint ne nedves fürdőruhában élvezzük a strandot! 

A higiénia jelentősége fokozódik 

A nem kellő tisztálkodás melegben még veszélyesebb. A környezet megváltozása kizökkenti és nehezíti a megszokott tisztálkodást. Utazásnál tartsunk magunknál nedves törlőkendőt és biztosítsuk a száraz környezetet- mondja dr. Baranyai László, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze. 

Széklet rendszeres biztosítása 

A megváltozott környezet, a nem megszokott élelmiszerek sokszor okozhatnak székletürítési nehézséget. Ezért amennyiben kell, legyen nálunk bélmozgató. Ezen kívül gondoljuk arra, hogy legyenek a csomagunkban az ápolás megszokott készítményei. Biztosítsuk a megfelelő szállítást is (pl. hűtőtáskában). 

 

E pár gondolattal talán csökkenteni lehet az utazás árnyoldalait és így a nyári kalandokat csak az örömteli emlékek teszik feledhetetlenné. 

  

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ 

www.tromboziskozpont.hu 

  

Megosztás: