Orrdugulás, arcüreggyulladás és orrpolip? Poratka allergia miatt is lehet!

Orrdugulás, arcüreggyulladás és orrpolip? Poratka allergia miatt is lehet!

Légúti allergiára a legtöbben akkor gondolunk, ha heteken át szénanáthás panaszaink vannak: főként tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés. Fontos tudni, hogy nem minden légúti allergia okoz ilyen tipikus tüneteket. Poratka allergia esetén például a makacs orrdugulás a legjellemzőbb panasz. További tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.

Most van szezonja

A pollenallergiások fellélegeznek, ahogy a hidegebb napok beköszöntenek. A szezonális allergiák mellett azonban léteznek egész évben tüneteket okozó allergiák is, ilyen a háziállat-, a penészgomba- vagy a poratka allergia.

„Egész évben tüneteket okoz, mégis inkább ősztől tavaszig jelent problémát a poratka allergia. Ebben az időszakban töltjük a legtöbb időt zárt térben, így nagy koncentrációban lélegezzük be az allergént. A helyzet súlyosbodik, ha a fűtési szezonban a lakásban magas a páratartalom, a meleg, párás levegő ugyanis nagyon kedvez a poratkák elszaporodásához.”

Honnan ismerhetjük fel?

A poratka allergia jellegzetessége, hogy kevésbé a klasszikus tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés tünetei mutatja. Jellemzőbb a makacs orrdugulás, de az ismétlődő arcüreggyulladások és az orrpolip képződés kapcsán is gondolni kell rá.

„A légúti allergia miatt az orrnyálkahártya gyulladásban van, ez okozza az orrdugulást. Kezelés nélkül a tartós orrdugulás miatt gátolt orrlégzés, a melléküregek nem kielégítő szellőzése következtében visszatérő arcüreggyulladás jelentkezhet. A tartósan gyulladt orrnyálkahártyán pedig idővel szőlőszemre emlékeztető kinövések jelennek meg, vagyis orrpolip alakul ki.”

Mit tegyünk, ha poratka allergiára gyanakszunk?

Tartós orrdugulás, visszatérő arcüreggyulladás és orrpolip kezelése fül-orr-gégész feladata, így első körben szakorvost keressünk fel. A fájdalmatlan fül-orr-gégészeti vizsgálat során video endoszkóppal pontos képet kaphatunk az orrnyálkahártya állapotáról, tüneteink függvényében allergia teszt elvégzésére is sor kerül. Ha a vizsgálatok alapján bebizonyosodik, hogy allergiásak vagyunk a poratkára, akkor megkapjuk a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

„Poratka allergia ellen antihisztamint és szteroid tartalmú orrspray-t írunk fel. A tüneti kezelés mellett a tartós megoldást nyújtó allergén immunterápia lehetőségét is felajánljuk a betegnek, ezzel a minimum 3 éves kezeléssel tartósan, akár 12 évre is meg lehet szüntetni a poratka allergia tüneteit. Ha már kialakult az orrpolip, akkor műtétre is szükség lehet, de az allergia kezelését ez esetben is folytatni kell.”

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

Megosztás: