Cukorbetegség: ismerje fel időben a tüneteket!

Cukorbetegség: ismerje fel időben a tüneteket!

Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek él cukorbetegséggel a KSH adatai szerint, nagy részük 2-es típusú diabéteszes. A cukorbetegséget sokszor csak akkor fedezik fel, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, és a szövődmények panaszokat okoznak. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a november 14.-i diabétesz világnap kapcsán felhívta a figyelmet, hogy miért fontos a korai tüneteknél felismerni a cukorbetegséget, és hogyan segíthet az időben megkezdett életmódváltás a cukorbetegség szövődményeinek csökkentésében.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség olyan magas vércukorszintekkel jellemezhető anyagcserezavar, aminek a hátterében vagy az inzulin termelés hiánya vagy az inzulin hatás elégtelensége áll. A kettő együttesen is előfordulhat.

1-es típusú diabétesz: autoimmun eredetű a kórósan működő immunrendszer károsítja a szigetsejteket.

2-es típusú diabétesz kezdetben csökkent inzulin hatás inzulinrezisztencia jellemzi, amelyhez később a károsodott béta sejtek működési zavara is társul

Egyéb speciális típusok: béta sejt működés genetikai zavara, inzulinhatás genetikai zavara, Hasnyálmirigy állományának pusztulását okozó kórképek, endokrin betegségekhez társulva, gyógyszerek, kémiai anyagok kiváltotta típusok, bizonyos genetikai szindrómák.

Terhességi (gesztációs diabétesz) amit a várandósság alatt diagnosztizálnak.

 A gyakoribb 2-es típusú diabéteszt megelőzi a pre diabétesznek nevezett állapot. Ennek három fajtája létezik: a csökkent glukóz tolerancia (IGT), az emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG) vagy e kettő együttes megjelenése.

A normál vércukorszint étkezések előtt 4,5–5,5 mmol/l közötti, étkezések után  másfél órávl sem magasabb7,8 mmol/l-nál. Diabétesz esetén az éhgyomri vércukorszint meghaladja a 6 mmol/l-t, azétkezések után mért a 8–10 mmol/l-es szintet. 

A 2-es típusú cukorbetegség évek alatt, lassan fejlődik ki, és nagyon sokáig nem mutat tüneteket. Ugyanakkor a talaján kialakuló szövődmények közül például az érkárosodásoknak már a cukorbetegséget megelőző állapotban, illetve  még nem diagnosztizál cukorbetegség esetén is nő a kockázata.  Nagyon fontos észrevenni a figyelmeztető jeleket – magyarázza a Cukorbetegközpont 2-es típusú cukorbetegség specialistája.

A cukorbetegségre utaló leggyakoribb jelek

· Éhség és fáradtság

· Szédülés mozgás közben

· Ingerlékenység

· Szomjúság és gyakoribb vizelés

· Szájszárazság és viszkető bőr 

· Lassan gyógyuló sebek

· Gombás fertőzések

· Homályos látás, romló hallás

Porochanvecz Marietta főorvosnő kiemelten felhívja a figyelmet azokra a kockázati tényezőkre, amelyek növelik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ilyen

· az elhízás (ha a haskörfogat nőknél nagyobb 80, férfiaknál 94 cm-nél, illetve a

testtömegindex – BMI – több, mint 25

· az ismert magas vérnyomás vagy szív-és érrendszeri betegség,

· a családban már  ismert  cukorbeteg van

· a 45 év feletti életkor

· a mozgásszegény életmód

· a korábbi terhességi cukorbetegség, vagy 4000 gramm feletti súllyal szült baba

· egyes gyógyszerek tartós szedése (pl. szteroid, mellékvese hormon-készítmény)

Aki ki van téve ezen kockázatok valamelyikének vagy akár többnek, és/vagy a fenti tünetek közül akár egyet is tapasztal, annak feltétlenül érdemes felkeresnie egy diabetológus szakorvost. Az időben felismert cukorbetegség vagy a diabéteszt megelőző állapot esetén haladéktalanul megkezdhető a terápia, amelynek első lépése  az életmódváltás. Ez magában foglalja a diétát és a rendszeres mozgást, és amennyiben szükséges, a gyógyszeres kezelést is. Megfelelő terápia esetén a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és így a szövődmények késleltethetők vagy megelőzhetők. A helyes életmód – táplálkozás, mozgás, a stressz visszaszorítása – nem csak a cukorbetegség rizikóját csökkenti, de segítségével a már kialakult betegségben is jelentős javulás érhető el.

3 tanács a diabetológustól

A cukorbetegség egyik legfőbb kockázata az elhízás és a mozgásszegény életmód. Így érthető módon a megelőzésben és a cukorbetegség elsődleges terápiájában is kulcsszerepet kap az életmódkezelés. Ennek két alappillére az adott beteghez igazított diéta és napi szintű fizikai aktivitás – mondja dr. Porochnavecz Marietta.

1. A rostban gazdag, döntően növényi élelmiszerek, a gyakori, kis mennyiségű étkezések a cukorbetegek étrendjének alappillérei. Értelemszerűen fontos kiiktatni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, és figyelni kell az ételek szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmát.

2. A normál vércukorszint eléréséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Hetente összesen 150 perc, tehát két és fél óra közepes intenzitású fizikai aktivitás a minimum, ami szükséges ahhoz, hogy csökkenjen a vércukorszint és a testsúly, javuljon a sejtek inzulinérzékenysége, és a pre diabéteszből ne alakuljon ki 2-es típusú cukorbetegség, illetve, ha már kialakult, csökkenjen a szövődmények kockázata.

3. A pre diabéteszben és a már diagnosztizált cukorbetegségben is rendkívül fontos az étkezés, a mozgás, és az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelés mellett a rendszeres önellenőrzés, tehát a vércukorszint rendszeres mérése főétkezések után másfél órával. Ez segít a páciensnek és a kezelőorvosnak is a beteg állapotának és az alkalmazott terápia hatásosságának a nyomon követésében.

Megosztás: