ekcéma cimke

A hideg, szeles időben sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amellyel kapcsolatban nem mindegy, mit és hogyan alkalmazunk. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus jótanácsokkal szolgált és arra is felhívta a figyelmet, hogy betegség is okozhat ilyen tünetet.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén több okból is megjelenhetnek viszkető kiütések. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével néhány gyakori kiváltó okot gyűjtöttük össze.

A hiperkeratosis megnevezés tulajdonképpen a bőr megvastagodását jelenti, amelyet többek közt gyulladás, mechanikai hatás és bőrbetegség, például ekcéma és szemölcs is okozhat. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés a diagnózisnak megfelelően összetett lehet.

A hideg évszakban és a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt is sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amelynek kezelése számos házi praktikával megoldható. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy betegség is okozhat ilyen tünetet.

Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza válaszolt a fényvédő termékekkel kapcsolatos gyakori kérdésekre.

A napfoltnak nevezett úgynevezett hiperpigmentáció nagyon zavaró lehet esztétikailag, de valójában ártalmatlan jelenség. Ugyanakkor dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa arra figyelmeztet, hogy bármilyen kétség esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll, már csak a foltok eltüntetése, halványítása miatt is.

Roppant kellemetlen betegség a kézfejen, ujjakon, talpon jelentkező ekcéma, amely viszketéssel, égő érzéssel, sokszor hólyagokkal jár, és emiatt erősen kihat az önbizalomra is. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza a rizikófaktorokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Igen sok ember megtapasztalja a lábszár viszketését, különösen hideg évszakokban. Vannak azonban olyan figyelmeztető jelek, amelyek azt feltételezik, hogy nem egyszerű bőrszárazság okozza a tünetet. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza arról beszélt, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de ha romlik a helyzet, különösen fontos az orvosi kezelés. Vajon miért nem lehet örökre megszabadulni ettől a kínzó, viszkető betegségtől? Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus válaszolt a kérdésre.

A csalánkiütés többnyire akut reakcióként jön létre, főként egy allergiás reakció részeként, de van, amikor tartósan van jelen. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a krónikus családkiütés okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Nem csak a tavaszi szeles időjárás miatt érezhetjük száraznak, repedezettnek az ajkainkat. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, miről ismerhető fel és hogyan kezelhető az ekcémás cheilitis vagy ajak dermatitisz nevű betegség.

Az ekcéma egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó betegség, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a súlyosbodás megakadályozásáról, a hatékony kezelésről beszélt.

Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, akár az öblítő, a tusfürdő vagy bizonyos ételek miatt is kiütések jelentkezhetnek. Cikkünkben dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa a gyakori kiváltó okokat foglalta össze.

A Nemzeti Ekcéma Társaság októberben arra bíztatja az érintetteket, osszák meg személyes történetüket a közösségi oldalakon az #unhideECZEMA jelöléssel. A szervezet célja a nyilvánosság figyelmének felkeltése, a betegség jobb megismerése. A program kapcsán, az ekcémával kapcsolatos tévhitek eloszlatásában dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségét kértük.

A szemhéj viszketése igen kellemetlen tünet lehet, ami mögött számos különböző ok meghúzódhat. Ezek közül a leggyakoribbakat dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza vette számba.

A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Tavasszal a pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel az ekcéma jól kezelhető, tünetmentesíthető! Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, milyen kezelést vessünk be, hogy a bőrszárazságtól és viszketéstől szabaduljunk?

Az ekcémás bőr ápolásában a bőrgyógyászati ellátáson túl a kozmetikai kezelés is rendkívül hangsúlyos. Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa a tünetek fellángolásának megelőzésére, a nem érintett bőrterületek ápolására hívta fel a figyelmet.

Ha visszatérően viszkető, vörös foltok jelentkeznek a bőrön, nem szabad azzal áltatnunk magunkat, hogy csak téli bőrszárazságról lehet szó. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint, ha diagnosztizálható az ekcéma, gondos kezelési protokollt és megfelelő életmódot kell kialakítani, ami által karbantarthatóvá válhat.

Tartós orrdugulásról beszélünk, ha a gyermek nem lázas, nincs légúti fertőzése, de mégis nehezen veszi a levegőt, főként szájon át próbál lélegezni. Ilyenkor elsőként sokan arra gondolnak, hogy a megnagyobbodott orrmandula akadályozza a légzését, ám dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa egy másik gyakori, táplálkozással összefüggő kiváltó ok szerepére is felhívja a figyelmet.

A tejallergia egyike a leggyakoribb gyermekkori allergiáknak. A gyerekek többsége a harmadik születésnap környékére kinövi a betegséget, ám az addig tartó időszakban sok kérdés felvetődik a szülőkben. Ezekről beszélgettünk Sasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával.

A vízparton, vagy strandolás után több okból is megjelenhetnek rajtunk fura bőrtünetek. Napallergia, érzékenység a fényvédőkrém egy összetevőjére, de a meleg is okozhat kiütéseket. Ha azonban a panaszaink rendszerint csak a mesterséges vizekben való fürdőzés után jelentkeznek, érdemes a klórra is gyanakodni.

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg tartósan fennálló kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a panaszok mögött különböző kiváltó okok állhatnak. A pontos diagnózis megállapítása azért is fontos, mert a különböző elváltozások eltérő terápiákat igényelnek.

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, a panaszokat ugyanis más-más betegségek okozhatják.