Folt, furcsa bőrképlet az ajkán? Íme, 12 lehetséges ok

Folt, furcsa bőrképlet az ajkán? Íme, 12 lehetséges ok

Az ajkakon számos ok miatt megjelenhet egy-egy folt, seb, bőrképlet, ám amíg egy pattanást vagy herpeszt könnyen beazonosítunk, néhány esetben fontos, hogy bőrgyógyász állapítsa meg a diagnózist. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a lehetséges okokról beszélt.

  1. Pattanás

Az ajkakon ugyanúgy megjelenhet pattanás, mint más testfelületeken, ami a legtöbb esetben nem igényel kezelést. Ugyanakkor súlyos pattanásosság, aknés bőr esetén szükség lehet a bőrgyógyász által elrendelt, receptköteles készítményekre is.

A szájon nőhet anyajegy, szemölcs, pattanás, ritkán rosszindulatú daganat, fontos a vizsgálat.2. Anyajegy

Az ajkakon megjelenő anyajegyek döntően jóindulatúak, azonban mindenféleképpen ellenőrzést igényelnek, ha bármilyen változás következik be, tehát például nőnek, megváltozik a színük, formájuk, vérezni vagy viszketni kezdenek. Az anyajegyek az ajkakról is eltávolíthatók – nem csak egészségi, de akár kozmetikai okok miatt is.

3. Ótvar

Gyakran az arcon, az ajkakon jelenik meg az ótvar ( igen fertőző, felületes, gennyes bőrbetegség. Elsődleges fertőzésként legtöbbször gyermekeknél fordul elő; másodlagos fertőzésként bármely életkorban kialakulhat. Először enyhén viszkető, apró hólyagok jelennek meg, majd ha ezek felszakadnak, erősen váladékozó hámhiány mutatkozik, tetején mézsárga pörkkel. A kezelés (fertőtlenítéssel, antibiotikus készítményekkel) azért is fontos, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos, elsősorban vesét érintő szövődmények.

4. Perioralis dermatitis
Ez a bőrbetegség a száj körül megjelenő vöröses, enyhén előemelkedő, apró göbcsék képződésével mutatkozik meg. Jellemzően a zsírosabb (seborrheas) arcbőrű, többnyire 20-40 év közötti nőket érinti, és sajnos gyakori kiújulásával rendkívül zavaró lehet esztétikailag.  

5. Cseresznye angioma
Ez egy anyajegy-szerű, apró vérerekből álló kitüremkedés a bőrön, tulajdonképpen egy jóindulatú tumor, ami a testen bárhol, így az ajkakon is megjelenhet. Kozmetikailag indokolt lehet eltávolítása, amely sebészi közreműködést igényel.

6. Hemangioma
Az ajkakon is megjelenhet ez a jóindulatú érdaganat, amely csecsemőknél és felnőtteknél is jelentkezhet, és vörös, kidudorodó megjelenésével elsősorban esztétikailag zavaró.

7. Milium
A milium (az úgynevezett „gríz") apró, fehér, kemény cisztaszerű bőrhibákként jelentkezik, ami többnyire magától elmúlik. Nem ajánlott a kinyomásával próbálkozni, egyrészt mert nem lehet, másrészt mert begyulladhat.

8. Herpesz
Az ajakherpesz igen gyakori betegség, amelyet a Herpes Simplex vírus okoz. Ugyanakkor csak a vírushordozók 30 %-ánál jelentkeznek tünetek, nagy részben az ajkakon, kisebb részben a nemi tájékon. Maga a herpesz az ajkakon és a szájon kívül bárhol megjelenhet a bőrön, és akinél egyszer jelentkezett, sajnos – a vírus kiirthatatlansága miatt – erre bármikor számíthat az élete során. A herpesz bevezető tüneteinél a vény nélküli aciklovír vagy famciklovír tartalmú szereket érdemes beszerezni, a hólyagok felszakadása után a kenőcsök kevésbé ajánlottak, mert lassítják az érintett terület beszáradását. Helyette célszerűbb szárító és fájdalomcsillapító paszták alkalmazása, amelyek elősegítik a gyógyulást, és eredményesen csökkentik a fájdalmat.

9. Lógó szemölcs
Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. Bármilyen szemölcsről is van szó, nem szabad piszkálni, mert így a vírusátvitel miatt újabb szemölcsök alakulhatnak ki! A bőrgyógyász a szemölcs helyzetét, típusát, méretét tekintetbe véve választhat a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása közül.

10. Kéz-lábszáj betegség
Elsősorban a gyerekeket érintő, lázzal, kiütésekkel, torokfájással járó, fertőző vírusos betegség, amely többek közt vörös hólyagokat okoz a szájban. Jellemzően magától elmúlik, csupán a láz, a fájdalom tüneti csökkentése szükséges.

11. Allergiás reakció
A teljes ajkat vagy csak egy részét érintheti egy-egy allergiás reakció, amely vörös, száraz, pikkelyes megjelenésű foltokat okozhat, amelyek akár be is repedezhetnek. Fontos az ok pontos diagnosztizálása és a tünetek mellett az allergia oki kezelése.

12. Ajakrák
A daganatok közül főként a basalioma (basal sejtes carcinoma) és a spinalioma (laphámsejtes daganat) alakulhat ki ajkakon. A basalsejtes daganat megjelenésére jellemző a pirosas, rózsaszínes, fényes dudor, heg, míg a laphámsejtes carcinoma kiemelkedő, pörkös, nem gyógyuló seb formájában jelentkezik.  

Ezért fontos az orvosi diagnózis

- A legtöbb esetben könnyű eldönteni, pontosan mi is mutatkozik az ajkakon, és ha tudjuk, hogy például pattanásról, miliumról, herpeszről van szó, nem szükséges különösebb kezelés – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Azonban ha a bőrképlet valamilyen ok miatt zavaró, ha nem biztos benne az ember, hogy mi is az pontosan, vagy ha bármilyen gyanús változás mutatkozik a korábban stagnáló állapotban, érdemes orvossal diagnosztizáltatni és szükség esetén kezeltetni azt.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Megosztás: