Nem csak a fűtött szoba, betegség miatt is kipirosodhat az arc

Nem csak a fűtött szoba, betegség miatt is kipirosodhat az arc

Sokszor egyértelmű oka van annak, ha kipirulunk: zavarba jövünk, valami csípőset, forrót eszünk, esetleg a hidegből belépünk egy meleg szobába. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint betegség is okozhatja az arc pirosságát, amit a diagnózistól függően lehet kezelni.

Ilyen okai lehetnek az arc pirosságának

Az arc kipirosodásának közvetlen oka, hogy a bőr alatti apró vérerek kitágulnak és megtelnek vérrel, ami kívülről rózsaszínnek vagy pirosnak látszik. Az arcon azért olyan feltűnő ez a jelenség, mert ott a vékony bőrhöz nagyon közel futnak az erek. A bőrszínváltozás mellett a kipirosodás melegségérzéssel is járhat. Bár az esetek többségében ártalmatlan okok állnak a háttérben, ha a kipirulás túl gyakran fordul elő, vagy nem múlik el teljesen, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.  Íme, a leggyakoribb okok:

  • Pirulás

Ha idegesek vagyunk vagy zavarban érezzük magunkat egy helyzetben, a testünk olyan hormonokat termel, mint az adrenalin, amelyek átmenetileg kitágítják az ereket, tehát a bőr kipirosodik. Akiket zavar az elpirulásuk, gyakran emiatt szoronganak tovább, ami viszont fenntartja vagy fokozza a pirulást.

  • Meleg

Amikor a szervezet túl meleget érzékel – például intenzív fizikai munka hatására, vagy amikor a hidegből egy meleg helyiségbe lépünk -, kísérletet tesz arra, hogy lehűtse magát. Ezért kitágítja az ereket, ami pirosságot eredményez. Ilyenkor érdemes mélyeket lélegezni és vizet inni. Ha azonban a pirosság mellett kimerültség, nehézlégzés, zavartság is jelentkezik, akkor segítséget kell kérni, mert nyáron például a hőguta, és minden évszakban a szívbetegség is okozhat ilyen tüneteket.  

  • Alkohol

Az alkohol felviszi a vérnyomást, ami tágulásra készteti az ereket – innen is eredhet a pirosság. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén a pirosság tartóssá is válhat.

  • Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a kipirulás, ilyenek főként egyes antibiotikumok, nitrátok, hormonrendszerre ható gyógyszerek, vízhajtók, fájdalomcsillapítók. Ha mellékhatásként jelentkezik a pirosság, ezt érdemes a kezelőorvossal megbeszélni, az esetleges változtatás miatt.

  • Menopauza

A rozácea kezelése bőrgyógyászati eszközökkel lehetséges.A klimaxot megélő emberek komoly hormonváltozásokon mennek keresztül, amelyek a véráramlást is érintik. Ennek eredménye lehet az ún. hőhullám, amely egy hirtelen, intenzív melegségérzés, ami az egész testet érinti, így az arc is kipirulhat, verejtékezhet. A menopauzával esetlegesen együtt járó kellemetlen jelenségekről nőgyógyásszal és életmód orvossal érdemes egyeztetni. 

  • Hormonális rendellenességek, betegségek

Az endokrin betegségek hatására megváltozik a hormonális státusz, és egyes esetekben azon hormonok termelődése fokozódik, amelyek növelik a vérnyomást. Ennek következtében aztán tünetként jelentkezhet a pirosság. Ilyen betegség lehet például a Cushing szindróma, a karcinoid szindróma és a pajzsmirigy daganat is.

  • Rozácea

A rozácea az arc bőrén, főleg a középső részén kezdetben időszakosan megjelenő bőrpír, mely későbbiekben állandósul, majd apró pattanások, értágulatok jelentkeznek az orcákon. A rosacea krónikus bőrbetegség, amely főleg a 30-60 év közti nőket érinti. A bőr kisereinek beidegzési zavara okozza, családi hajlam, öröklött tényezők is hajlamosítanak kialakulására. Gyakoriak az emésztési zavarok. Legveszélyeztetettebbek mégis a változó korba lépett, világos bőrű nők, bár férfiaknál sem ritka jelenség a „borvirágos” orr és orca. Az állapotromlásban közrejátszhat a stressz, a napfénynek való kitettség, a túl meleg és túl hideg hőmérséklet, bizonyos italok, ételek és egyes gyógyszerek.

A diagnózissal és a kezeléssel sem érdemes késlekedni

- Elsősorban fontos kideríteni, mi is okozza a pirosságot. Vagyis, ha nem csak enyhe és alkalmi pirulásról van szó, a tünetek nem szűnnek, esetleg romlanak, mindenképpen utána kell járni, nem bőrbetegségről van-e szó – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - Gyakran diagnosztizálunk rozáceát, amit nem csak az esztétikum miatt érdemes időben kezeltetni, ugyanis bizonyos esetekben rozácea a szemet is érintheti. 
Az enyhébb és a legsúlyosabb állapot közt 4 fázist különböztethető meg, ezért fontos, hogy már a legkisebb tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozható legyen a betegség teljes kifejlődése. Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. A szakember fontos tanácsokat tud adni a használható kozmetikumokról, a gyulladás elkerüléséről. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat.     

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Megosztás: