Ízületi fájdalom télen? Tanácsok reumatoid arthritisben szenvedőknek

Ízületi fájdalom télen? Tanácsok reumatoid arthritisben szenvedőknek

A téli hónapokban sokan tapasztalják ízületi fájdalmaik súlyosbodását. A reumatoid arthritisben szenvedőknél sajnos ilyenkor valóban erősödnek a panaszok, de rendszeresen orvosi kontrollal, az előírt terápia betartásával, valamint egészséges táplálkozással és mozgással a tünetek enyhíthetők, és az aktivitás megőrizhető – hívja fel a figyelmet dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont munkatársa.

Télen erősödnek a panaszok

A reumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség, amelynek számos tünete lehet, ilyen a fáradtság, a láz/tartós hőemelkedés vagy az általános rossz közérzet. A legjellemzőbbek ugyanakkor az ízületi problémák, amelyek általában mindkét oldalon, szimmetrikusan érintik az ízületeket. A téli hónapokban sok esetben fokozódnak a reumatoid arthritis okozta ízületi fájdalmak.  A hideg, szeles időben az ízületek, izmok merevebbé válhatnak, ami a fájdalom erősödésével járhat. Ha esik az eső vagy a hó, ködös, párás az idő, akkor csökken a légköri nyomás, ennek következtében a szövetek megduzzadhatnak, ami irritálhatja az ízületeket. Télen emellett általában kevesebbet mozgunk, ez pedig szintén hozzájárulhat az ízületi fájdalmak fokozódásához. Ilyenkor tehát nemcsak a reggeli órákban érezhetik az RA-ban szenvedők merevebbnek, fájdalmasabbnak az ízületeiket – magyarázza dr. Kádár János.

Mit tehet önmagáért a páciens?

A mozgás jelentősége az előbb említettek miatt télen még inkább előtérbe kerül, az alacsony intenzitású aerob tevékenységek – séta, kerékpározás, úszás –, segíthet az ízületi merevség és fájdalom enyhítésében. A betegség kezelésében kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozás is, mivel például a gyümölcsök és zöldségek segítik az immunrendszer erősítését. A D-vitamin pótlása pedig a napos órák számának csökkenésével télen mindenki számára ajánlott.

Figyeljünk a változó tünetekre!

Fontos szerepe van a fájdalom enyhítésében az életmódváltásnak, így például a dohányzás elhagyásának és a stressz lehetőség szerinti csökkentésében, ezek ugyanis önmagukban is súlyosbítják a reumatoid arthritis tüneteit, de fontos szerepet játszanak a betegség előrehaladásában is. Az alvás minősége is hatással lehet az RA-ra, ezért fontos odafigyelni a megfelelő pihenésre és alvásra.

A gyógyszerek szerepe

Reumatoid arthritisben különösen figyeljünk a változó tünetekre. Ez alapvetően fontos azért, mert a betegség lefolyása hullámzó, az ízületek fokozatosan károsodnak, funkciójuk csökken, és ezek a tünetekkel kapcsolatos információk az orvost segítik a megfelelő terápia megválasztásában. A gyógyszerek és esetleges egyéb kezelések segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megakadályozni a betegség progresszióját.

Az RA kezelése általában gyógyszeres terápián alapszik. A betegség súlyosságától függően fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő szerek – nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és szteroidok –, valamint immunszuppresszánsok jöhetnek szóba, illetve napjainkban már biológiai terápia is rendelkezésre áll.  Ez utóbbit csak különösen aktív esetekben érdemes alkalmazni. Lényege, hogy az immunválasz gyengítését nem egy sokponton ható, a gyullagásos mechanizmust általánosan gátló szerrel érik el, hanem egy megválasztott információs csatorna megbénításával.

Kérje szakorvosi segítségét!

A reumatoid arthritis jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. Ezért is nagyon fontos, hogy a betegség korai szakaszában elkezdődjön a kezelés, és hogy a betegek rendszeresen vegyenek részt az orvosi ellenőrzéseken, és tartsák be az utasításokat. Nem szabad megváltoztatni vagy abbahagyni a kezelést anélkül, hogy erről beszélnének az orvosunkkal. A megfelelő táplálkozás és a mozgás is kedvezően befolyásolja a tüneteket és a betegség előrehaladását.

A rendszeres szakorvosi konzultáció és az orvosi utasítások pontos betartása kulcsfontosságú abban, hogy az érintettek a lehető leghosszabb ideig megőrizzék önállóságukat az élet minden területén, és minél tovább aktív, tevékeny életet élhessenek – emeli ki az Immunközpont munkatársa.

Forrás: Immunközpont (www.immunkozpont.hu)

Megosztás: