A melanoma megelőzéshez nem elég a jól megválasztott fényvédő krém

A melanoma megelőzéshez nem elég a jól megválasztott fényvédő krém

A festéksejtekből kiinduló bőr rosszindulatú daganata – a melanoma malignum - egyre gyakoribb, Magyarországon évente több, mint kétezer új melanomás beteg kerül felismerésre. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha idejében, még korai stádiumban felfedezik az elváltozást. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa szerint a megelőzésre a megfelelő fényvédelem mellett, a szűrővizsgálatok biztosítanak lehetőséget.

Minél több réteg ruha kerül ránk, annál kevésbé törődünk a bőrünkkel?

Jól tudjuk, hogy a melanoma megelőzéséhez nagyon fontos a fényvédelem, hogy bizonyos időszakban ne menjünk a napra, milyen faktorszámú fényvédő krémet használjunk, azt mikor vigyük fel a bőrre, hogy a hatását ki is tudja fejteni. Ezekre a legtöbben oda is figyelünk, majd a nyári időszakot követően pedig mintha kevésbé törődnénk bőrünk védelmével. Ahogyan azonban a rendszeres testmozgást és a tudatos étkezést sem elég kampányszerűen végezni, úgy a melanoma megelőzés is egész évben zajló folyamat, mely nem ér véget a hűvösebb napok beköszöntével.

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

A gyorsan áttéteket képző, agresszív daganattípus esetében fokozott rizikót jelent a világos bőrtípus, ha a családban előfordult melanoma, gyermekkori többszöri súlyos leégés, mértéktelen szoláriumhasználat, azon betegek, akiknek 100-nál több anyajegye van.

Nyáron a fényvédelem, télen a szűrés

A fényvédelem mellett ugyanilyen fontos az otthon elvégzett rendszeres önvizsgálat is, melynek során havi rendszerességgel ellenőrizzük az anyajegyeinket. Bizonyos elváltozások – megváltozik az anyajegy mérete, formája, - alakja, nagysága, színe - viszketés, vérzés jelentkezik - észlelésekor soron kívül forduljunk orvoshoz – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária. Amennyiben bőrünkön újonnan hirtelen megjelenő anyajegyet észlelünk, haladéktalanul mutassuk meg szakembernek, a melanoma 70%-a ép bőrön újonnan megjelenő léziókból alakul ki. Panaszmentesség esetén évente javasolt szakemberrel is ellenőriztetni az anyajegyek állapotát, hiszen az apróbb, kezdeti elváltozások sok esetben szabad szemmel nem is láthatók, illetve melanoma az egyedül nehezen átvizsgálható testtájékon is kialakulhat, például a hajas fejbőr, hát, fülek területén. Önvizsgálatkor ne feledkezzünk meg a tenyerek, talpak, körmök, ujjközök és a nemi tájék áttekintéséről sem. Az anyajegyek ellenőrzésére ma már olyan korszerű, kettős biztonságot nyújtó vizsgálati mód is rendelkezésünkre áll, mint a teljes testtérképes anyajegyszűrés, így nagy alapossággal tudjuk kiszűrni a gyanús anyajegyeket.

Ősszel a seb is szebben gyógyul

Ha egy anyajegyet el kell távolítani, azt célszerű plasztikai sebésszel elvégeztetni, különösen, ha fontos szempont az esztétika, mint az arcon és a dekoltázson lévő anyajegyek esetében. Az ilyen, napfénynek kitett területeken a szebb sebgyógyuláshoz az is fontos, hogy fél évig napfény ne érje a heget. A napsugárzáson kívül más szélsőséges hőhatástól is védeni kell a heget: a túl meleg mellett a túl hideggel is ártunk a hegesedésnek. Az anyajegyek eltávolítását ezért a legideálisabb az őszi hónapokban elvégezni.

A halogatás végzetes is lehet

A melanoma agresszív daganattípus, ami azt jelenti, hogy az első tünetek megjelenését követően nagyon gyorsan képezhet áttéteket a szervezetben. Ahhoz, hogy a korai jeleket idejében felismerjük, évente egyszer javasolt részt vennünk anyajegyszűrésen. Egyéntől és az előző vizsgálat eredményétől függően szükség lehet gyakoribb, fél évenkénti ellenőrzésre is. Aki tehát ennél régebben járt vizsgálaton, csak azért ne halogassa, mert most nem éri napfény a bőrét, vagy mert a vastagabb ruházatba burkolva elfeledkezik az anyajegyeiről! A melanoma korai jeleit követően az áttétek ugyanis akár néhány hónap alatt is kialakulhatnak.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ

Megosztás: