Megszabadulhatunk a rosaceát okozó bőratkától - de nem egy hét alatt

Megszabadulhatunk a rosaceát okozó bőratkától - de nem egy hét alatt

A rosacea olyan bőrbetegség, amely elég elkeserítő lehet, de fontos tudni, hogy elérhető a javulás. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredményekhez kitartónak és türelmes kell lenni, hiszen nem egyetlen kezelés, hanem egy komplex kúra jelenthet megoldást.

A bőratkák és a bennük élő baktériumok a rosacea kiváltói lehetnek

A National University of Ireland kutatója, dr. Kevin Kavanagh egy korábbi tanulmányában megerősített egy feltételezést, miszerint a rosacea kialakulását olyan baktériumok segíthetik elő, melyek a bőrön normális körülmények között is jelen lévő atkákból származnak. A Dermodex folliculorum nevű atkák általában tünetet nem okozva élnek a bőrünkön, azonban a számukat mind az idősödés, mind a bőrsérülések növelik. Ezeknek a bőratkáknak azonban van egy további „lakójuk”, a bélrendszerükben élő Bacillus oleronius nevű baktérium. Amikor az atka elpusztul, a baktériumok kiszabadulva a környező bőrre kerülnek, és ott gyulladást, majd szövetpusztulást váltanak ki. Az atkák számának megszaporodásakor természetesen növekszik a baktériumok száma is – ilyenkor nagyobb a rosacea kialakulásának esélye. A rosacea kezelésének tehát két fő célpontja lehet: a bőratkák számának visszaszorítása és a bennük baktériumok elpusztítása.

A rosacea multifaktoriális betegség

A rosacea mögött álló bőratka kezelése kozmetikai feladat.- Fontos hangsúlyozni, hogy a Demodex bőratkák nem önmagukban károsak, sőt, még hasznosak is bizonyos szempontból, ugyanis „eltakarítják” az elhalt bőrsejteket, és a bőr által kiválasztott anyagcsere matériákat. A bőratka (és a vele szimbiózisban élő baktérium) akkor okoz gondot, ha elszaporodik és jelenlétéhez más tényező is társul. Ilyen lehet például a rendszeres fényterhelés, bizonyos kozmetikumok és gyógyszerek, egyes betegségek (főként azok, amelyek az immunrendszer gyengülésével járnak), a nem megfelelő higiénia és még a stressz is. Ezért is nevezhetjük a rosaceát multifaktoriális, vagyis több okra visszavezethető betegségnek, amelynek kezelése éppen ezért szintén több fronton zajlik. 
- A speciális kozmetikai kezelés célja éppen az, hogy minél több kiváltó okot kiiktassunk a páciens életéből – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa. – Vagyis nem csak az atkákat visszaszorító kozmetikai kezelés történik, de az otthoni ápoláshoz is iránymutatást és akár termékeket adunk, valamint a vendéggel együtt igyekszünk végiggondolni, mi minden járulhatott még hozzá a rosacea megjelenéséhez. Igen sokszor nagyfokú stresszről, munkahely elvesztéséről, halálesetről, presztízsvesztésről számolnak be nekem a páciensek, mint a tünetek romlásának lehetséges okáról. Mivel azonban az atkáknak már a felfedezése is speciális tapasztalatot igénylő feladat, az érintetteknek el kell fogadniuk, hogy a kiirtásuk sem működhet „amatőr”, otthoni kezelésekkel. Ráadásul arra is fel kell készülni, hogy a kozmetikai kezelések hatására átmenetileg romolhat a helyzet, ilyenkor igyekszünk mentorként is a páciens mellett állni és arra biztatni, hogy a nehezebb szakaszokban se adja fel. Az eredmények hétről hétre megmutatkoznak, de a türelem, a bizalom és bizonyos szabályok betartása nagyon fontos, és a hosszú távú siker záloga.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Megosztás: