meddőség cimke

A női meddőség hátterében rengeteg különféle ok állhat, ezért a kivizsgálás gyakran hosszadalmas, több szakorvosi területre kiterjedő folyamat. A legtöbb esetben valamilyen fizikai elváltozásról van szó, így például a petevezető károsodásáról, endometriózisról, esetleg kismedencei összenövésekről – ezekkel a nőgyógyász foglalkozik. Amennyiben azonban hormonális okok állnak a háttérben, endokrinológus folytatja a kezelést, amelyről dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A petevezeték elzáródás viszonylag gyakori problémának számít, és jelen jelenhet csupán az egyik, de akár mindkét petevezetéknél is. A meddőség hátterében igen gyakran fedezhető fel a probléma, ám ezt csakis egyfajta invazív módszerrel lehet kideríteni. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze azokat az állapotokat ismerteti, melyek következtében gyakrabban alakul ki a probléma.

Amennyiben egy pár egy éven keresztül próbálkozik, ám a nőnek nem sikerül teherbe esnie, úgy érdemes bizonyos vizsgálatokat végeztetni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint sokszor pajzsmirigy probléma áll a sikertelenség hátterében, ezért a következő laborértékeket célszerű ekkor ellenőriztetni.

Amikor valaki elhatározza, hogy családalapításra adja a fejét, azt szeretné, hogy a legtökéletesebb legyen az egészsége, a hormonális rendszere, hogy a legoptimálisabb közegben foganjon meg a baba. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa azokat a gyógynövényeket ismerteti, melyek hozzájárulnak a jobb hormonszinthez.

Az alhasi fájdalmak igen sok problémát jelezhetnek, ám nőknél gyakran nőgyógyászati gondra hívják fel a figyelmet. Amennyiben főleg a has oldalára koncentrálódik a fájdalom, úgy meglehet, hogy petevezeték(ek) tágulata okozza a panaszt. A kórképről és kezeléséről dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászát kérdeztük.

A nőgyógyászati rendelőket számtalan típusú probléma miatt keresik fel a nők, mégis vannak olyan tünetek, illetve kérdések, melyek igen sokszor elhangzanak. A leggyakrabban előfordulókat dr.Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza osztotta meg.

Az IVF – azaz a lombikbébi program- összetett okokból egyre több pár esetén válik szükségessé napjainkban. Mivel ekkor maga a teherbeesés sem a megszokott úton történik, így a terhesgondozás során is érdemes kiemelt figyelemmel kísérni a kismamákat és babájukat. Hogy miben más a normál várandós gondozástól, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségnek számít. Nőgyógyászati, valamint endokrin eltérések  és tünetek mellett a nehezített teherbeesés egyik vezető okának is tekinthető, így em csoda, hogy számos kutatás irányul az okok felderítésére. Egy nemrégiben megjelent közlemény jelentős lépést jelent a folyamatok megértésében- ezzel kapcsolatban kérdeztük dr. Lőrincz Ildikót, a Budai Endokrinközpont  nőgyógyász-endokrinológusát.

Minden korosztályban előfordulhat, de különösen a 40 év feletti nők körében gyakoriak a pajzsmirigybetegségek. A gyakorlott szakember számára külső jelek is segítik a diagnózist. Arról, hogy pontosan melyek ezek, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

Az FSH hormon megfelelő szintje igen fontos a menstruációs ciklus szabályozásában és ezáltal a teherbeesésben, ugyanis a peteérést segíti. Dr. Koppány Viktória, a Buda Endokrinközpont endokrinológusa ezen hormon jelentőségét és zavarait ismerteti.

A nőgyógyászat és az endokrinológia két különálló területe az orvostudománynak, ám vannak olyan állapotok, amikor e két szakterület összefonódik, így ma már léteznek olyan orvosok is, akik a nőgyógyászati endokrinológia területében mélyedtek el. Erről bővebben dr. Lőrinc Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász endokrinológus szakembere beszélt.

Akár teherbe szeretne valaki esni, akár nem, fontos, hogy ha a normálisnál eltérő a ciklusa, mindenképp vizsgáltassa ki magát, ugyanis akár súlyos betegséget is jelezhet! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondása szerint meglehet, hogy cukorbetegség áll a hátterében.

„Nincs nap, hogy ne keresnének fel ezzel a kérdéssel a meddő házaspárok, mivel a kivizsgálásuk során felvetődött a pajzsmirigy betegségének - gyakran egyedül a TSH szint emelkedése, mivel csak ezt nézik - lehetősége. Ilyenkor gyakran azt a választ kapják, hogy amennyiben a TSH szintjük már rendben lesz („1 alatt vagy 1-2 között”), akkor próbálkozzanak a baba vállalásával. Tapasztalatom, hogy ez nem elegendő! Ezt bizonyították a legújabb klinikai megfigyelések is.” Prof. Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont orvosának összefoglaló írása a TSH mellett az anti-TPO vizsgálatának fontosságára is felhívja a figyelmet.

Az inzulin értékek magasabb szintje egy sor más hormonális zavart idézhet elő, ezért az inzulinrezisztencia mellett gyakran más endokrin problémák is jelen vannak. Hogy mik fordulnak elő a legtöbb esetben, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Nem csak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. A legszükségesebb meddőségi vizsgálatokról és azok menetéről dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

A világon rengeteg pár küzd meddőséggel, melynek egyik oka a magas prolaktin szint is lehet – akár férfiakról, akár nőkről van szó. Emellett okozhat még fáradékonyságot vagy szexuális vágy csökkenést is a hormon magas szintje, így a problémával mindenképpen foglalkozni kell. Szerencsére a zavarra természetes megoldás is létezik, akár önmagában, akár kiegészítő terápiaként. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa van a segítségünkre.

Egyre több nő –és férfi- küzd manapság meddőséggel, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Azonban az tény, hogy a túlsúllyal rendelkezők jóval nehezebben esnek teherbe, mint a normál BMI-vel rendelkező társaik. Hogy mi ennek az oka, arról dr. Lőrincz Ildikóval, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusával beszélgettünk.

A pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nők kapcsán merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban. Hogy náluk még milyen panaszok jelezhetik az állapotot, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

A hipofízis jóindulatú daganata első hallásra igen veszélyesnek és ritka problémának tűnhet, ám valójában igen sokaknál alakul ki, és szerencsére az esetek legnagyobb részében teljes felépülés vár a betegre. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá és hogy mi ilyenkor a teendő, arról dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Statisztikák szerint egyre többen küzdenek manapság az inzulinrezisztenciával, amely nem csak kellemetlen tüneteket és meddőséget okozhat, de kezeletlenül akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája a legfontosabb tudnivalókat ismerteti a betegségről és annak sikeres terápiájáról.

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőnél elérkezik. Ekkor sokan nem csupán a fiatalságukat búcsúztatják, de a teherbe esés sem lesz már lehetséges többé. A változókor rendszerint 45-50 éves kor után köszönt be, ám van, hogy ennél jóval előbb. Ekkor előfordulhat, hogy az illető akkor szembesül az állapottal, amikor babát szeretne. Hogy pontosan milyen tünetek jelezhetik azt, hogy valaki korai menopauzában szenved, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Meddőségről abban az esetben beszélünk, amikor védekezés nélkül egy év után sem jön létre terhesség. Ennek oka több minden is lehet, ám sokszor a nő hormonális zavarai állnak a sikertelenség mögött. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa a legfontosabb hormonvizsgálatokat sorolja meddőség esetén.

Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nem csak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

Vannak nők, akiknél vagy nem jön létre terhesség, vagy bár sikerül a fogantatás, ám az rendszerint vetélésekkel végződik. Ekkor a pár vagy feladja a próbálkozást, mert nem szeretne elszenvedni még egy csalódást, vagy reprodukciós központba megy. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa szerint sajnos a meddőségi kivizsgálásoknál máig indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a véralvadási zavarok kizárására, pedig igen gyakori, amikor ez áll a sikertelenség hátterében.

A prolaktin az egyik legfontosabb hormonunk, mely elsősorban a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Bár kis mennyiségben mindig termelődik, ám ha várandósság vagy szoptatás nélkül is túl magas a szintje, az problémát jelezhet, ráadásul a teherbe esést is hátráltatja. Hogy mit érdemes tudni a prolaktinról és annak túltermelődéséről, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A PCOS igen gyakori a nők körében, melyről még mindig sokan nem tudják, hogy egy hormonális zavar okozta probléma. Bár szerencsére egyre többet foglalkoznak az állapottal, egy nagyobb nemzetközi felmérés szerint a paciensek nagy része úgy gondolja, túl hosszú ideg tartott, míg felfedezték náluk a betegséget. Hogy miért van ez így, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Erről a betegségről akkor beszélünk, amikor az endometrium, vagyis a méhet bélelő nyálkahártya a méhen kívül máshol is, például a hasüregben is megjelenik. Ez azért problémás, mert az oda nem illő sejtek a megjelenésük helyén steril gyulladást váltanak ki, ráadásul ugyanúgy reagálnak hormonális változásokra.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, kisméretű szerv, melynek hormonjai (T3, T4) szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják többek között az anyagcserét, az endokrin rendszer működését,  így nem ritka, hogy működészavara több más betegség, rendellenesség okozója is lehet.

A nők számára az egyik legszebb időszak az életükben, amikor a gyermeküket várják. Sajnos hazánkban a meddő párok száma igen magas, így a gyermekáldás sokszor több évig várat magára. Az okok között az egyik leggyakoribb a policisztás ovárium szindróma, melynek mibenlétéről, és kezeléséről dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Az antifoszfolipid, vagy másnéven Hughes-szindróma elsősorban a 40 év alatti nőknél fordul elő. A betegségre gyakran az ismétlődő, koraterhességi, de a terhesség bármely időszakában bekövetkező magzati elhalások, vetélések hívják fel a figyelmet. Tüneteiről és kezeléséről dr. Turi Zsuzsanna, a problémás terhességek gondozására specializálódott szülész-nőgyógyász nyilatkozott.