gyermek endokrinológia cimke

A gyerekeknél viszonylag gyakori problémának számít a székrekedés, mely elsősorban a nem megfelelő étkezés és a kevés folyadékfogyasztás eredménye, amit gyakran csak tetéz a sokakra jellemző mozgáshiány. A székrekedés azonban van, hogy hormonproblémára, azon belül is pajzsmirigy alulműködésre utal. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük a témában.

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú diabetes előszobája, mely igen sok embert érint napjainkban. Bár legtöbben a sikertelen teherbeesés miatt jutnak el a panaszaikkal orvoshoz, ám egyre több gyermeknél is diagnosztizálásra kerül. Hogy mikor érdemes az állapotra gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

A pubertáskorban több változás is végbemegy, ilyen pl. a fiúknál a sűrűbb, sötét szőrszálak megjelenése vagy lányoknál a mellek növekedése. Ez természetes folyamat, ám mi van akkor, ha fiatalabbaknál is jelentkezik? A választ dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusától tudtuk meg.

A pubertáskor a hatalmas hormonális változásokról szól, mely több tünetben is megnyilvánul. Ezek többsége az érintettek számára igen kellemetlenek – pl. Pattanások, bőr zsírosodása-, és ilyen panasz többek között a fokozott verejtékezés is. Hogy ez meddig normális és mikor kell problémára gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Túlsúlyproblémákkal küzd a gyermeke? Gondoljon pajzsmirigy problémára, genetikai defektusra is! Például a Prader Willi szindrómát gyakran falánkság néven szokták emlegetni, mert jellemző tünete a fékezhetetlen étvágy. Dr. Tar Attilát PhD, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusát kérdeztük.

A hormonzavarok nem csak a felnőtteknél jelentkezhetnek, hanem nagy számban vannak olyan gyermekek is, akik kénytelenek endokrinológushoz fordulni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa az alacsony tesztoszteronszint jellemző tüneteit ismerteti.

A striák veszélytelen bőrelváltozások, melyek rendszerint olyan események során keletkeznek, amikor a bőr viszonylag rövid időn belül megnyúlik, és az ütemet nem képes követni. Éppen ezért a legtöbbször pubertás korban, gyorsabb hízás és várandósság során szoktak megjelenni a vöröses színű csíkok. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a livid striák egy hormonális betegségre, a Cushing szindrómára is felhívják a figyelmet. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük a témában.

Az ember testmagasságát elsősorban a genetika határozza meg, ám vannak olyan esetek - pl. ha a gyermek alacsony növésű és bizonyos kritériumoknak megfelel-, amikor növekedési hormon adható a testmagasság fokozása érdekében. Hogy mi mindent érdemes tudni erről, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük.

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Bár van, hogy valamilyen szív-és érrendszeri problémára hívja fel a figyelmet, ám az is gyakori, hogy pajzsmirigy túlműködés okozza a szapora pulzust. A témáról dr. Tar Attilával, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusával beszélgettünk.

Minden szülő szívesen nézi, ahogyan gyermeke növekszik, amíg végül még őt is lehagyja magasságban. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek nem a megfelelő ütemben nő? Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, gyermekgyógyásza szerint a probléma hátterében sokszor hormonális okok állnak!

Amikor valakinek megváltozik a gyermekének a viselkedése, pánikba esik és megijed, vajon mit ronthatott el. Az esetek többségében pusztán átmeneti időszakról beszélünk (pl. kamaszkor, költözés, válás, haláleset stb.), ám ha nem történt semmi komolyabb változás az életében, és ha már huzamosabb ideje tart a probléma, úgy fontos, hogy a szülő utánajárjon annak, mi is válthatta ki a gyermeknél a viselkedést. Ilyenkor sokan pszichológust keresnek fel, ám érdemes laborvizsgálatot is végeztetni, ugyanis nem ritkák a kisebbeknél sem a pajzsmirigyzavarok, melyek gyakran a beteg hangulatára, viselkedésére, koncentrációs képességére is komoly hatással vannak.

A fogzás és fogváltás igen fontos mérföldkövek a gyermekek életében, mely több évig is eltart. A fogváltás rendszerint 6-7 évesen veszi kezdetét, ám ha ennél később bújnak elő a végleges fogak, az pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A témáról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

A fogzás és fogváltás igen fontos mérföldkövek a gyermekek életében, mely több évig is eltart. A fogváltás rendszerint 6-7 évesen veszi kezdetét, ám ha ennél később bújnak elő a végleges fogak, az pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A témáról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.