pajzsmirigy zavar cimke

Fáradékonyság, lelassult anyagcsere, hajhullás vagy éppen szapora pulzus, ingerlékenység – olyan általános tünetek, amelyek miatt nem feltétlenül gondolunk a pajzsmirigy betegségeire. Holott dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa szerint érdemes ismerni azokat a jeleket, amelyek esetén pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre gyanakodhatunk, és amelyeket távkonzultáció során is tisztázhatunk a szakorvossal.

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készül, ellenőrizze, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigy gyógyszere. Ha nem, írasson fel elegendő mennyiséget, és konzultáljon orvosával az utazás terveiről. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondja el a legfontosabbakat.

Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál. Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.

Önnek is ismerős az az érzés, mintha szorítaná a nyakát a ruhája? Állandóan igazgatja az ingét, blúzát, nyakkendőjét, hogy véget vessen a kellemetlen, fojtogató panasznak, ám hiába? Ha ez gyakran előfordul, akkor dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa szerint érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végezni, ugyan is meglehet, hogy pajzsmirigy betegség okozza a zavaró érzést.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak vele? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

A magas tesztoszteronszint számtalan problémát okozhatnak a nőknél, hiszen amellett, hogy jelentősen megnehezíti a teherbeesést, olyan önbizalom romboló külső panaszokat is okozhat, mint az arcon lévő fokozott szőrnövekedés, hajhullás, pattanások, túlsúly. Hogy mi minden állhat az állapot hátterében, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

A pajzsmirigy funkciók vizsgálatánál gyakran fel szokott merülni az ún. AntiTPO szintjének ellenőrzése is. Hogy pontosan miről van szó, mire utalhat a megemelkedett mennyisége, és hogy mely esetekben érdemes megbizonyosodni a szintjéről, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Amennyiben valaki gyermeket szeretne, ám már hosszabb ideje próbálkozik, felmerülhet benne a gyanú, hogy vajon hormonális probléma okozza-e a sikertelenséget. Gyakori ugyanis, hogy pajzsmirigyzavar a negatív tesztek okozója, ám sajnos azt csak kevesen tudják, hogy a gyermekáldáshoz mi is a legideálisabb TSH szint. A kérdésre dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ad választ.

A fogzás és fogváltás igen fontos mérföldkövek a gyermekek életében, mely több évig is eltart. A fogváltás rendszerint 6-7 évesen veszi kezdetét, ám ha ennél később bújnak elő a végleges fogak, az pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A témáról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lennének gondjai a testsúlyával. A legtöbben ugyan a plusz kilók miatt aggódnak - mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból-, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik a hízásra képtelenek. Természetesen egyik véglet sem jó, hiszen mindkettő betegséget jelezhet és okozhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, vajon mi állhat amögött, ha nem mutat elegendőt a mérleg nyelve.

Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Igen ám, de sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten. Amennyiben Ön –vagy valamely családtagja- is a fagyoskodók közé tartozik, akkor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy alulműködésre utalhat! A témában dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

A pajzsmirigyzavarok első számú terápiás módszere a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a természetes gyógymódok híve, akkor kiegészítésként segítségül hívhat bizonyos gyógynövényeket, melyekkel akár csökkentheti is gyógyszeradagját. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezeket a gyógynövényeket ismerteti.

Bizonyos gyógyszereket reggel, másokat este, étkezés előtt, vagy étkezés után szedünk be. A gyógyszerszedés napirendje mellett az sem mindegy, milyen típusú készítményt, milyen folyadékkal, vagy egyéb készítményekkel társításunk, ez ugyanis akár az egész kezelés sikertelenségét okozhatja.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, kisméretű szerv, melynek hormonjai (T3, T4) szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják többek között az anyagcserét, az endokrin rendszer működését,  így nem ritka, hogy működészavara több más betegség, rendellenesség okozója is lehet.