cukorbetegség cimke

A cukorbetegség népegészségügyi hatásai igen jelentősek. Magyarországon 1,2 millió cukorbeteg él, évente 1000 ember veszíti el a látását e betegség miatt és 3000-4000 diabéteszes beteget érint a lábamputáció. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukorbetegek esetében komplex kezelésre van szükség, amelyben a betegedukáció is hangsúlyos szerepet kap.

A komputertomográfiai (CT) manapság az egyik leggyakoribb képalkotó eljárásnak számít. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakembere szerint a cukorbetegek esetében azonban fokozott figyelmet igényel a vizsgálatra való felkészülés.

Az aceton a ketonok közé tartozó alternatív üzemanyag-forrás, amelyet akkor használ szervezetünk, ha nem áll rendelkezésére elegendő glükóz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, terhességi cukorbetegség specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizelettel ürülő aceton a kezeletlen vagy rosszul beállított cukorbetegség jele is lehet, ezért mindenképpen további kivizsgálást igényel.

Cukorbetegség esetén a vércukorszint értékének napi szintű önellenőrzése elengedhetetlen, ami Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakembere szerint az otthon használható, egyre korszerűbb vércukormérő készülékkel rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A vércukormérés pontosságára azonban kevesebb figyelem irányul. Miben hibázhatunk vércukorméréskor?

A hazánkban is különösen gyakori, hosszú időtartamra szóló és tartós gondozást igénylő cukorbetegségről már számos alkalommal beszélgettünk Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával. A mostani alkalommal a professzor összefoglalja a laikusok számára fontos azon vonatkozásokat, melyek tartósan biztosíthatják a jó látást cukorbetegségben és megelőzhetik a vissza nem fordítható súlyos látásromlást vagy a látás teljes elvesztését.

Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek él cukorbetegséggel a KSH adatai szerint, nagy részük 2-es típusú diabéteszes. A cukorbetegséget sokszor csak akkor fedezik fel, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, és a szövődmények panaszokat okoznak. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a november 14.-i diabétesz világnap kapcsán felhívta a figyelmet, hogy miért fontos a korai tüneteknél felismerni a cukorbetegséget, és hogyan segíthet az időben megkezdett életmódváltás a cukorbetegség szövődményeinek csökkentésében.

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

A cukorbetegeknél, főként a 2-es típusú cukorbetegeknél az egyik legveszélyesebb szövődmény a diabéteszes láb kialakulása lehet, amelynek súlyos következményeként merül fel a fekélyek megjelenése és végső soron az amputáció. Dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája éppen azért a sebkezelés kiemelt jelentőségére és a mézes fekélykezelés előnyeire hívta fel a figyelmet.

A zsíranyagcsere-zavarai olyan betegségek, amelyek növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, szívinfarktus, stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Láthatatlan betegségek lehetnek évtizedekig, hiszen nem fájnak, nincsenek a beteg számára felismerhető betegség-tünetek. Gyakran véletlenül, egyéb panasz miatt végzett laboratóriumi vizsgálat alapján derül fény az eltérésekre. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, a zsíranyagcsere-zavar specialistája azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizikális vizsgálattal a tapasztalt orvos már felfigyelhet a kisebb, szemmel látható jelekre is.

Azoknál a cukorbetegeknél, akiknek egyáltalán nem, vagy nem megfelelően van ellenőrzés alatt tartva a vércukorszintje, számos tünet jelentkezhet. De egyáltalán milyen okai lehetnek a kontrollálatlanságnak és milyen jelek azok, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi- és a 2-es típusú cukorbetegség specialistája válaszol a kérdésekre.

A hipoglikémia - hipózás- viszonylag gyakorinak számít a cukorbetegek körében, főleg az 1-es típusú, illetve az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknél. Veszélyes állapot, így nem csak a gyors kezelésére, de a megelőzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Dr. Borús Hajnaltól a Cukorbetegközpont diabetológusától megtudhatjuk, vajon mit lehet tenni akkor, ha valakinél túl gyakran lép fel alacsony vércukorszint.

Az inzulinrezisztenica (IR) egyre nagyobb méreteket ölt világszerte, mely kezelés nélkül igen könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Bár szinte mindenki hallott már róla, mégis máig vannak kérdések vele kapcsolatban a köztudatban. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa és endokrinológus szakorvos jelöltje ezeket válaszolja meg.

A cukorbetegség - legyen az bármely típusú- az egész életre hatással van. Ezért szükségesek a szigorú életmódbeli előírások, hiszen azok betartásával lehet normális szinten tartani a vércukor értékeket és elkerülni az esetleges kisiklásokat. Sok cukorbeteg tart a gyermekvállalástól, a várandósságtól, hiszen félnek attól, miként is tudják kihordani a terhességet, illetve féltik a gyermeküket az esetleges komplikációktól. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megnyugtatja őket, hiszen megfelelő terápiával és szoros kontrollal a diabetes-szel küzdők is problémamentes várandósságra készülhetnek, és egészséges gyermeket hozhatnak a világra.

Az elhízás, a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír- és vércukorszint alkotta négyes, a metabolikus szindróma számos további betegség rizikófaktora, és a legújabb kutatások szerint a koronavírus súlyos szövődményeinek kockázatát is növeli. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus a nemzetközi felmérések eredményeire reflektált és a lehetséges megoldásokra hívta fel a figyelmet.

A szívinfarktus fenyegetése sokak számára jelent tartós szorongást, holott számos olyan rizikófaktor létezik, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenthetjük a kockázatot. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, melyek ezek és kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

A terhességi cukorbetegség veszélyes állapot, mely kezelés nélkül igen negatív hatást gyakorol a babára és az kismamára is. Éppen ezért fontos komolyan venni és szigorúan betartani az orvos, dietetikus utasításait. A cukorbetegség fennállása sokaknál egyet jelent az inzulin adásával, ám dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa elárulta, nem minden várandós nőnek van rá szüksége.

A cukorbetegség két fő formájának elkülönítése igen nagy jelentőséggel bír a terápia meghatározásában. Sokan úgy gondolják, hogy a különbségtétel egyszerű, hiszen az 1-es típus az a gyerekeket érinti, míg a felnőttkorban diagnosztizáltak csakis 2-es típusba tartozhatnak. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez máig egy elterjedt tévhit, és elmondja, miként lehet megbízhatóan elkülöníteni a két állapotot.

A cukorbetegséggel élők kénytelenek az egészségesektől némileg más életmódot élni, ám ezt rendszerint viszonylag könnyen be tudják illeszteni a mindennapjaikba. Igen ám, de a karácsony és a többi olyan ünnep, mely felborítja a napirendet, ráadásul több finomság is kerül az asztalra, már kifoghat rajtuk. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa megosztott néhány táplálkozási szabályt, melyekre érdemes odafigyelniük az ünnepek során a diabétesszel küzdőknek.

A terheléses vércukor vizsgálat (OGTT) a cukorbetegség és az azt megelőző állapotok diagnosztizálására szolgáló eljárás. Sokan úgy gondolják, elég csupán az ujjbegyből mért glükóz érték, ám ez sem a prediabetes, sem a cukorbetegség pontos diagnózisához nem elegendő. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezen vizsgálat menetét mondja el, valamit azt is, mikor érdemes OGTT-re menni.

Minden év november 14-én ünnepeljük a Diabétesz Világnapot, melynek során még nagyobb hangsúly helyeződik a betegség megismerésére, kezelésére és a szűrések fontosságára. A világnap alkalmával dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával készült interjút olvashatják.

A 2-es típusú cukorbetegség és a prediabetes-es állapotok kialakulásában több tényező és rizikófaktor is részt vehet- ilyen többek között a túlsúly, a helytelen életmód, genetika, ám a probléma forrása olykor nem is az érintettnél, hanem az édesanyjánál keresendő. Ugyanis a terhességi diabetes nagyban megnöveli a gyermek (pre)diabetes-re való hajlamát. Hogy, hogy lehet ennek az esélyét minimálisra csökkenteni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Lezárult egy jelentős korszak a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabetes kezelésében. Eddig a gyógyszeres terápia szükségességének esetén a metformin volt az elsődlegesen választott készítmény, ám az Európai Kardiológus Társaság által kiadott legújabb szakmai irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójára. Így lehetségesnek tartják, hogy bizonyos esetekben ne a metformin legyen az első választandó gyógyszer. Dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a témában.

A 2-es típus cukorbetegség alattomos kór, hiszen gyakran semmilyen tünetet nem okoz, csak akkor, ha már valamilyen szövődmény fellépett. Ilyenek lehetnek pl. a szájüregi problémák. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azokat a panaszokat ismerteti, melyek diabéteszre hívhatják fel a figyelmet.

A cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran nem okoz tüneteket, ha pedig mégis, akkor sokszor már késő, és valamilyen szövődmény kialakult. Ha azon szerencsések közé tartozik, akiknél még nem okozott semmi komolyabb bajt a magas vércukorszint, úgy abban az esetben nagyon fontos a szövődmény kivizsgálás, hiszen minél előbb kezdi meg a probléma terápiáját, annál jobb! Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, milyen szövődmények fordulhatnak elő diabetes esetén, és hogy miként lehet ezeket felderíteni, kezelni.

Nyáron egyre többen utaznak messzi tájakra, hála a megfizethetőbb repülőjegyeknek. Egy-egy ilyen utazás -főleg, ha hosszabb-, még egy egészséges ember szervezetét is megterhelheti, hát még azokét, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. A cukorbetegeknek például egy kész utazási tervvel kell előállniuk, ráadásul arra is kell ügyelniük, hová is teszik a gépen az inzulint. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott a témát illetően.

A terhesség során sajnos olykor cukorbetegség alakul ki, amit gesztációs diabétesznek neveznek. Ennek gyakorisága háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben. Az állapot mind a babára, mind az mamára veszélyeket rejt, ezért fontos az állapot megfelelő kezelése. Bár a szülés után a vércukorszint rendeződhet, ám ennek ellenére az illető már fokozottan hajlamossá válik a cukorbetegségre, ezért a rendszeres szűrés elengedhetetlen! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának véleménye a témában.

Az 1-es típusú cukorbetegek kénytelenek inzulin alkalmazására a megfelelő vércukorszint elérése érdekében. Hagyományos esetben ez inzulin injekció (inzulinadagoló pen) használatával történik, ám a betegek mindennapjait ma már több eszköz is segíti. Ilyen például az inzulinpumpa, amellyel kiküszöbölhető a gyakori öninjekciózás. Hogy mi is pontosan az inzulin pumpa és hogy kiknek ajánlott, arról prof. dr. Barkai Lászlót, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegség ismert és gyakori szövődményei közé tartoznak a szemészeti problémák, melyek elsősorban a diabetes érkárosító hatásának tudhatók be. Hogy pontosan miként is függ össze a magas vércukor érték és a látásromlás, illetve, hogy milyen szemészeti problémákkal érdemes számolni, arra dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott választ.

A cukorbetegséggel élők kénytelenek a mindennapjaikat bizonyos szabályok betartása mellett élni, hiszen , ha megszegik valamelyiket, úgy az gyorsan megmutatkozik a vércukor szintjükben. Viszont fontos tudni, hogy az évszakváltások alkalmával módosításra lehet szükség a terápiát illetően, valamint vannak olyan tényezők, melyekre a kánikula beköszöntével fontos kiemelt figyelmet fordítaniuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa összeszedett pár dolgot, melyeket érdemes ismerni minden cukorbetegnek.

Bár az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabetesnek is nevezik, az igazság az, hogy sokszor felnőtteknél diagnosztizálják ezt a - többnyire- autoimmun betegséget. Sokan rémülten fogadják a hírt, mikor kiderül a kórkép fennállása, ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, mi mindenre szükséges ügyelniük az érintetteknek.

Sokan nem tudják, de a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelési módja az életmód terápia. Ennek egyik része a rendszeres testmozgás, mellyel igen eredményesen lehet csökkenti a vércukor szintjét. Hogy pontosan milyen hatással is van az edzés a glükóz mennyiségére, arra dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott választ.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén igen sokan szorulnak gyógyszeres kezelésre. Most már bizonyítékok sora áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogyha időben (amíg az inzulint termelő béta sejtek teljesen ki nem merülnek) sikerül életmódot váltanunk, akkor nagyon jó eséllyel elbúcsúzhatunk a gyógyszeres terápiától, legyen az inzulin, GLP1 analóg vagy orális készítmény. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogy nagyvonalakban miből is áll ez az életmódterápia.

A prediabetes és a 2 –es típusú cukorbetegség fő kezelési formája az életmódterápia, de súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés. Ilyenkor az elsődlegesen választandó készítmény a metformin. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, mi mindent kell tudni róla.

A szakértők régóta tisztában vannak azzal, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de vajon melyik lehet ebből a szempontból a leghatékonyabb mozgásforma? Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa az új kutatási eredményekről beszélt.

A cukorbetegség egyre több embert érint, mely elsősorban a helytelen életmódra vezethető vissza. Tünetei közt az elhízás, fáradtság, gyakori vizelési inger, visszatérő fertőzések, zsibbadó végtagok és száraz bőr figyelhető meg - bár kezdetben sokszor tünetszegény-, így panaszok esetén sokan vérvételre mennek, hogy kiderüljön, fennáll-e náluk a probléma. De vajon milyen értékek számítanak kórosnak? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa erre ad választ.

Nem csak a diabetes-t, hanem az azt megelőző állapotokat is komolyan kell venni, ugyanis kezelés nélkül rövid időn belül 2-es típusú cukorbetegséggé nőhetik ki magukat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogy lehet elkerülni a nagyobb bajt.

A 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemző tünete lehet a fokozott fáradtság, mely igencsak rá tudja nyomni a bélyegét a mindennapokra, ráadásul az ember ilyenkor szívesebben nyúl rágcsálnivalókhoz, édességekhez. De vajon mit tehet a cukorbeteg akkor, ha állandó kimerültség kínozza? A probléma okairól és megoldási lehetőségeiről dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Új év, új kezdet- sokan így állnak hozzá az előttük álló évhez, és különböző fogadalmakat tesznek. Vannak, akik a dohányzás elhagyását tűzik ki célul, vannak, akik mérgező kapcsolataikat hagyják a hátuk mögött és bizony szép számmal akadnak olyanok is, akik a plusz kilóiktól akarnak megszabadulni. Viszont sajnos előfordulhat, hogy valaki azért nem kezd bele az életmódváltásba, mert a múltban többször is kudarcba fulladt a fogyókúra, a mérleg nyelve nem ,vagy nem sokat mozdult. Ekkor viszont érdemes valamilyen hormonális betegséget sejteni mögötte! A témában dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endorinközpont endokrinológusát, valamint IR és PCOS specialistáját kérdeztük.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek megfelelően a cukorbetegnek is napi négy-öt-hatszori étkezés javasolt. Ebbe a ritmusba a süteményeket, édességeket a tízórai vagy az uzsonna gyanánt iktassa be, ezek lesznek a kisétkezések. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa és Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa mondja el a legfontosabbakat.

A lakosság közel 10 százaléka cukorbeteg. Becslések szerint azonban ennél jóval többen érintettek: akár másfél-kétmillióan élnek ma hazánkban ismert vagy ismeretlen módon diabéteszben, illetve valamelyik kórmegelőző állapotában! Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusát kérdeztük a diabétesz világnap kapcsán.

Nagyon fontos a cukorbetegség időben történő kivizsgálása, ugyanis a magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket, ráadásul a szövődmények is lassabban alakulnak ki. dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el a legfontosabbakat.

Elsősorban a perifériás idegek sérülése miatt csökken a fájdalomérzés, ezért fordul elő, hogy például a kiránduláskor vagy a kerti munka során keletkezett sérüléseket sem veszik észre a cukorbetegek. Éppen ezért fontos a láb rendszeres szakorvosi vizsgálata! Mire kell még figyelnie? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc. sebészt, fájdalomspecialistát, a Cukorbetegközpont orvosát kérdeztük.

Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

A napokban jelent meg a Diabetologia folyóiratban közölt kutatás, mely leegyszerűsítve azt állítja, hogy a gluténmentes étrend növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Szarka Dorottyát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát arról kérdeztük, aggódjunk-e, ha valamilyen okból mi magunk is gluténmentesen étkezünk.

A MODY a monogénes diabétesz egyik formája számos alcsoporttal rendelkezik a genetikai károsodástól függően. Többsége 25 év előtt jelentkezik. Azért fontos, hogy kiderüljön ez a fajta betegség, mert akkor kialakítható az egyénre szabott terápia. Erről beszélgettünk dr. Bibok Györggyel, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusával.

A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Tudta, hogy a leégés vércukorszint-emelkedést is előidézhet? A cukorbetegeknek fokozottan ügyelniük kell állapotukra a nagy melegben, miután gyakoribbak lehetnek a vércukor-ingadozások. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg kezelésre, egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről: mikor és hányszor kell beadnia az inzulint, figyelve a megfelelő használat mellett a tárolásra is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának tanácsai.

Egyénre szabott étrend kialakításával segítik a dietetikusok a cukorbetegeket, ebben mindenre kiterjedő tanácsokat is talál a páciens. Nem minden tilos! Szarka Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

Cukorbetegeknek készült a bőr alá ültethető, mobil applikációval összehangolható glükózszenzor, amely elődeinél jóval tovább, akár 90 napig is használható. Megkérdeztük dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusát az innovatív eszközökről, újdonságokról.

Mindenkinek jól esik egy pohár sör a nyári melegben, azonban cukorbetegként nem szabad elfeledkezni az alkohol vércukorszint-emelő képességéről. Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa volt segítségünkre.

Cukorbetegként a nyaralás, utazás megtervezése külön feladatot jelent. Más-más előkészítést jelent, ha a szabadság pihenésből vagy aktív programokból áll. Egyeztetni kell az légitársasággal és a szállodával is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai.

A nyári szezonban az egyik legjobb, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre. A nagy kánikulában az ember ki is van éhezve ezen lédús ételekre, így nem is csoda, hogy a melegebb hónapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit! A témában Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa van a segítségünkre.

A cukorbetegség kezelésében gyakran választott forma az inzulin terápia (1-es típus esetén kötelező), melynek több típusa is létezik, attól függően, milyen a hatásfok, illetve a felszívódási sebesség. Az inzulinok fajtáit dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

A végtagok zsibbadása igen gyakori panasz, melyet általában hosszabban kitartott, rossz vérkeringéssel járó testhelyzet okoz, és csupán pár percre jelentkezik. Amennyiben rendszeresen és huzamosabb ideig áll fenn a probléma, úgy alapos kivizsgálás javasolt, mivel gyakran komolyabb betegség tünete is lehet. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint ugyanis gyakori, amikor cukorbetegséghez társuló szövődményt jelez a kéz-illetve a láb zsibbadása.

Cukorbetegség fennállása esetén a betegeknek  vizsgálniuk kell a vércukor értékeiket, hiszen így egyrészt az alkalmazott terápia sikeressége ellenőrizhető, valamint fény derülhet a hipo-esetleg a hiperglikémia fennállására is. Hogy pontosan hogyan is kell ellenőrizni a vércukor értékeket, arról dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg a családban előfordul ez a betegség, fontos tudnia, hogy a mozgás bizonyos formái komoly védelmet jelenthet a diabétesszel szemben. Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája nem csak elméletben segít.

A nyári hónapokban igen sokan tartanak és mennek el kerti partikra, ahol a bogrács és a grill mellett különböző alkoholok is előkerülnek. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy vajon koccinthatnak-e velük a cukorbetegek, vagy inkább mást töltsenek a poharukba? A kérdést Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa válaszolja meg.

A cukorbetegség rizikófaktora és következménye is lehet a túlsúly, melytől a vércukor értékek helyreállításához a betegnek meg kell próbálni megszabadulnia. Azonban sokan komoly akadályokba ütköznek a fogyást illetően, és szomorúan konstatálják, hogy a súlycsökkenés elmarad. Ennek oka többek között az, hogy vannak olyan antidiabetikum gyógyszerek, melyek megnövelik a testsúlyt. Hogy mégis mi minden segítheti elő azt, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

A cukorbetegek körében olykor előfordulhat ún. hipoglikémiás állapot, mely a vércukorszint kórosan alacsony szintre történő csökkenését jelenti, és amellett, hogy igen kellemetlen és ijesztő tünetekkel jár, igen veszélyes is lehet. A hipoglikémia elsősorban az inzulinnal kezelt betegek körében fordul elő, de néha bizonyos típusú tablettás terápia mellett is jelentkezhet. Sajnos előfordulhat, hogy valaki rendszeresen találkozik a jelenséggel- hogy ilyenkor mi a teendő, azt dr. Bibok Györgytől, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően sorra jelennek meg újabbnál újabb készítmények különböző betegségek kezelésére. Nincs ez máshogy a cukorbetegségre való gyógyszerekkel sem, ugyanis itt is jelentős fejlődés volt tapasztalható az elmúlt évek során. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az újabb szereket mutatja be.

A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

Amint valakinél diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget, egyből maga előtt látja azt, ahogy élete végéig inzulinnal injekciózza magát. Pedig nagyon gyakran ez elkerülhető. Hogy mikor és mi mindent kell ez ügyben tenni a betegnek, arra dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ad választ.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése elsősorban életmódterápián alapul, ám gyakori, amikor a beteg gyógyszeres, esetleg inzulinos kezelésben is részesül. Ez az esetek többségében semmilyen problémát nem okoz, sőt, a vércukorszint normalizálódásával a közérzet is javul, ám vannak, akik nem várt tüneteket tapasztalnak a terápia során. Ennek lehetséges okait dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

A cukorbetegség kapcsán igen gyakran felmerül az ún. HbA1C érték. De vajon mit is jelent annak magas szintje és mit lehet ekkor tenni? A kérdéseket dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők az esetek többségében túlsúllyal rendelkeznek, mely csak ront az állapotukon. Éppen ezért lényeges a terápiájuk keretein belül a súlyfelesleg leadása. Amennyiben ez sikerül, úgy érdemes felkeresni szakembert, aki módosíthat az addigi kezelésen. A témáról dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Igen sokan küzdenek időnként vagy krónikus jelleggel székrekedéssel, melynek hátterében állhat nem megfelelő étkezés, mozgáshiány, kevés folyadékfogyasztás, terhesség, klimax, de akár komolyabb hormonális zavar is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a kellemetlen panasz lehetséges okairól beszélt.

Várandósság során több probléma is felléphet, mely mind a baba, mind az anya egészségét veszélyeztetheti. Ilyen a terhességi cukorbetegség is, mely a várandósság során diagnosztizált diabéteszt jelenti. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az állapot a szülést követően elmúlik, vagy már végig fogja kísérni a kismama életét? A kérdést dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

A krónikus betegségek megelőzésében már az első alkalommal végzett mozgásnak is lehet szerepe – a heti egyszeri edzés nagyobb szerepű, mint eddig gondoltuk. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke egy átfogó európai kutatás eredményeiről és a rendszeres fizikai aktivitás további hatásairól beszélt.

Akár teherbe szeretne valaki esni, akár nem, fontos, hogy ha a normálisnál eltérő a ciklusa, mindenképp vizsgáltassa ki magát, ugyanis akár súlyos betegséget is jelezhet! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondása szerint meglehet, hogy cukorbetegség áll a hátterében.

Egyre több embernél diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, ennek ellenére több tévhit is kering az állapottal kapcsolatban a köztudatban. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakat szedte össze.

A cukorbetegség egyik súlyos akut szövődménye a ketoacidózis, mely akár ketoacidotikus kómához is vezethet. Szerencsére megfelelő terápiával és személyre szabott diétával az állapot általában elkerülhető, azonban 1-es típusú cukorbetegség első jele is lehet (10-30%-ában). Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a témában.

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk diabetes-szel. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájához nagyban hozzájárul a gyógyszeres és/vagy az inzulinos kezelés. Sokan úgy gondolják, hogy életük végéig szükségük lesz rájuk, ám dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint nem ritka, amikor ezen készítmények elhagyhatóak.

Cukorbetegség esetén nagy gondot kell fordítani a megfelelő vércukorszint beállítására. Azonban előfordulhat, hogy az illető gyakran ingadozó értékeket produkál, és hol túl alacsony, hol pedig túl magas vércukor értékeket mér. Ennek nemcsak rövid, hanem hosszú távon is van szerepe a szövődmények kialakulásában. Ezek okairól és kezeléséről dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A felsorolt betegségek gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy a korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára kevésbé megterhelő vizsgálathoz elegendő egy vérvétel, és nem szükséges a sok esetben kellemetlen mellékhatásokat okozó cukoroldat elfogyasztása.

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és állapotok, melyek nagyobb eséllyel alakulnak ki ekkor. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, amikor már eleve betegen, pl. cukorbetegséggel lép be a változókorba az illető? Miként hat a diabetes-re a klimax? Szükség van valamilyen változtatásra? A kérdéseket dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, és csak akkor derül rá fény, miután már súlyos szövődményeket okozott. Azonban vannak olyan bőrtünetek, melyek jelezhetik az állapot fennállását. Hogy melyek ezek, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa sorolta fel.

A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” diabetes- esek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbak válaszolja meg.

A cukorbetegek állapotának monitorozására használt fruktózamin értékének meghatározása igen nagy segítséget nyújt a diabétesz kezelésének gyors változtatása esetén és akkor, ha a HbA1c szintjének mérése valamilyen okból nem kivitelezhető. Hogy pontosan mire is való a fruktózamin értékének ellenőrzése, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Vannak olyan betegségek, melyek leginkább nyaranta támadnak, így jobb őket elkerülni. Azonban ha mégis beleesett egy-egy kórba, ráadásul, ha mellette még cukorbetegséggel is küzd, fontos, hogy betartson néhány utasítást, hogy elkerülhesse a nagyobb bajt. Hogy milyen állapotoknál mikre kell figyelni diabéteszesként, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa hallatán a legtöbben úgy gondolják, hogy életük végéig inzulin kezelésre szorulnak, pedig van, hogy elég a gyógyszeres terápia. Hogy mikor melyiket kell alkalmazni, és hogy mikor van szükség váltásra, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegség egyik rettegett szövődménye a lábszárfekély, mely nem csupán fájdalmas, az amputálások nagy részéért is felelőssé tehető. Sajnos sokan nem a megfelelő szakemberhez kerülnek, esetleg otthon próbálkoznak a nem gyógyuló seb gyógyításával, mely az állapot súlyosbodását eredményezheti. Hogy mégis kihez szükséges fordulniuk a betegeknek, és hogy milyen terápia vezet eredményre, arról dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Cukorbetegközpont sebészét kérdeztük.

Nyáron, a vízparton a legtöbben papucs nélkül mászkálnak, ezért óhatatlanul is előfordulhat egy-egy kisebb sérülés. Egy élesebb kő, törött csigaház, vagy egy üvegszilánk mind felsérthetik a bőrt, akár vérzést is okozva. A cukorbetegeknek erre különösen ügyelniük kell, hiszen náluk fokozottabban fennáll a fertőzésveszély, ezért a sebet mihamarabb fertőtleníteni szükséges. De mi a helyzet akkor, ha a beteg nem érzi, hogy baj történt? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint az érzéketlenség akár komoly problémára is utalhat!

Nyáron a legtöbben inkább a lédús, hűsítő gyümölcsöket kívánjuk a nehezebb, zsírosabb ételek helyett, és nem ritka, amikor ebédre is egy finom gyümölcsleves kerül az asztalra. De vajon miként illeszthető bele ez az inzulinrezisztensek diétájába? A túl sok gyümölcs nem fogja túlságosan is megemelni a vércukorszintet? A kérdéseket Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

A cukorbetegség megfelelő terápiája mind az orvos, mind a beteg részéről nagy odafigyelést kíván, hiszen a páciensnek egy merőben más életmódra szükséges ekkor áttérnie, mint amit addig követett. A diabetes-szel küzdőknek nagy segítséget nyújt a telediabetológia, mellyel a beteg még nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen ekkor az orvos-páciens kommunikáció két konzultáció közt is megmarad. Az újdonságnak számító szolgáltatásról dr. Babai Lászlót, a Cukorbetegközpont telediabetológia szakértőjét kérdeztük.

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

A magasvérnyomás betegség fokozottan érinti a cukorbetegeket. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az összefüggésekre és a körültekintő kezelés döntő szerepére hívta fel a figyelmet.

A diabéteszes fekély hosszútávú kezelése gyakran nehézségekbe ütközik, ugyanis nehezen mutat gyógyulási hajlandóságot, ráadásul nem ritka, amikor a probléma kiújul. Sajnos az panasz igen gyakori szövődménye a diabetes-nek, melyet jobb megelőzni, mint kezelni. Ám ennek ellenére mégis sokan küzdenek vele, nagyban rontva az életminőséget. Dr. Pop Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze szerint bár gyakran igen nehéz a gyógyítása, azonban több tanulmány is igazolta már a lökéshullám terápia hatékonyságát, mellyel eredményesen fel lehet venni a harcot a diabéteszes fekély ellen.

A cukorbetegség terápiájának egyik fő pillére a személyre szabott diéta, melynek elsajátítása a kezdetekben kissé nehéznek tűnhet, ám kellő információ átadással és támogatással viszonylag hamar elsajátítható. Ebben nagy szerepe van a dietetikusnak, aki amellett, hogy elmondja a cukorbeteg diéta alapjait, választ ad a felmerülő kérdésekre. Hogy még szorosabb kapcsolatban maradhasson vele a beteg, arra a telediabetológia nagyszerű megoldást nyújt. Hogy miként, arról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

A cukorbetegségre gyakran csak akkor derül fény, mikor már súlyos szövődményeket okozott, hiszen tünetei félrevezetőek lehetnek, és a beteg még csak nem is sejti, hogy diabétesz áll a problémái hátterében. Az alábbi tesztünk segítségével azonban felmerülhet a gyanú, hogy a panaszokat talán cukorbetegség okozza.

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt érint. A betegség mielőbbi terápiája kiemelten fontos, ami olykor nagyban felboríthatja a leendő anyuka mindennapjait. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a terhességi cukorbetegség kialakulásának okát, kezelését ismerteti, valamint dr. Babai László életmódorvos, a telediabetológia szakértője elárulja, vajon miként lehet megkönnyíteni a kismamák napjait.

Amerikai adatok szerint a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint az adatok ismeretében könnyű belátni, milyen óriási szerepe van a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak.

A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint. Hogy mi mindenre kell ilyenkor ügyelni, azt dr. Pop Gábortól, a Cukorbetegközpont sebészétől kérdeztük.

A cukorbetegséggel küzdők számára nem ismeretlen állapot a diabéteszes láb, hiszen a betegség egyik jól ismert és igen veszélyes szövődményéről van szó. Ennek ellenére sokan vannak, akik nem törődnek a kezdeti tüneteivel, mivel vagy még nem zavarják őket a mindennapokban, vagy nem is sejtik a diabéteszes láb elváltozás jelentőségét. Pedig dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a terápia mielőbbi megkezdését hangsúlyozza, ugyanis ez az állapot könnyen a végtag elvesztésébe is kerülhet.

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a lábszárfekély, mely nem csupán esztétikailag nyújt zavaró látványt, de igen fájdalmas is lehet, súlyos esetben akár az érintett végtag amputációjához is vezethet. A betegek gyakran orvostól orvosig járnak problémájukkal, de lényeges változást nem tapasztalnak az állapotukban. A Cukorbeteg Központ munkatársai, Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus és dr. Pop Gábor sebész szerint ennek egyik fő oka az, hogy az érintettek nem részesülnek komplex terápiában.

Azok, akiknél diagnosztizálásra kerül a cukorbetegség, azt tapasztalhatják, hogy olykor bizony igen nehéz beállítani a vércukorszintet, és gyakori ellenőrzést kíván az állapotuk. Igen ám, de mi van akkor, ha a beteg pl. a munkája miatt állandóan utazik és így sem ideje, sem pedig lehetősége nincs konzultálnia az orvosával? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint ekkor nagy hasznát lehet venni az ún. telediabetológiának, melynek segítségével nincs szükség személyes jelenlétre az orvos és a páciens között.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran hosszú időn át rejtve marad, és csak már a súlyos szövődmények megjelenése után derül fény az állapotra. Pedig vannak tünetek, melyek jelezhetik a zavart, így érdemes ezekre nagy hangsúlyt fektetni. Hogy melyek ezek a panaszok, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa sorolja fel.

A cukorbetegség okozta lábszárfekély komoly életminőség romlást eredményezhet, mivel nagyfokú fájdalommal és fertőzésveszéllyel jár. Súlyos esetekben tartós mozgásképtelenséghez vezethet, szélsőséges esetekben a végtag amputációját is szükségessé teheti. Sajnos a már kialakult fekéllyel szemben egy idő után sokan feladják a harcot, hiszen kezelése igen nehézkes, főleg a súlyosabb, hosszabb ideje fennálló formájában. Dr. Pop Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze szerint létezik azonban hatékony terápia, méghozzá a mézes sebkezelés, amivel meglepő eredményeket lehet elérni.

A cukorbetegség egyik gyakori és súlyos szövődménye a lábszárfekély, ami igen sok problémát okoz az érintetteknek, ráadásul a betegség okozta állapotok miatt, a végtag amputációjának egyik vezető oka. Az állapot minden esetben orvosi segítséget igényel, ugyanis megfelelő terápia nélkül könnyen súlyosbodhat a probléma. A témáról dr. Pop Gábor sebészt, a Cukorbeteg Központ munkatársát kérdeztük.

A világon - így pedig sajnos hazánkban is- a 2-es típusú cukorbetegség népbetegségnek számít. Sajnos a probléma felderítése nehézkes, sok időt és energiát követel, ráadásul sok a hibaszázalék is. A HbA1c érték vizsgálata azonban nagy segítséget jelent a diagnózisban és a későbbi kezelésben. A témában dr. Polyák Annamária, a Cukorbeteg Központ diabetológusa van a segítségünkre.

A megfelelően kialakított életmód nem csak csökkenti a cukorbetegség rizikóját, de a már kialakult betegségben is jelentős javulás érhető el általa. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a cukorbetegek számára kialakított életmód program hatásairól beszélt.

A cukorbetegség egy igen gyakori és veszélyes szövődménye a diabéteszes láb, mely elhanyagolt esetben akár járásképtelenséget, sőt, amputációt is okozhat. Hogy ez elkerülhető legyen, fontos, hogy a beteg rendszeresen vegyen részt szűréseken, melyek során kiderülhet, hogy vajon milyen szinten károsodtak az idegek. A vizsgálatokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ismerteti.

A 2-es típusú cukorbetegség egyre több ember érint manapság, melynek hátterében legtöbbször a helytelen életmód és a genetikai hajlam áll. Sokan, amikor szembesülnek a diabetes diagnózisával, úrrá lesz rajtuk a pánik, mivel úgy gondolják, nehezen kordában tartható a betegség, és az életük gyökeresen felborul. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ismerteti azokat a tényezőket, amelyekre mindenképp figyelniük szükséges a betegeknek.

A prediabetes kapcsán több rövidítéssel is találkozni, és gyakran az ember nem lát a furcsa betűkombinációk mögé. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ezek jelentését ismerteti.

A cukorbetegség egyik igen veszélyes szövődménye a trophikus fekély, amely a lábon, a nyomásnak kitett helyeken, a talpon, a talp külső szélén és a lábujjakon jelentkezik. Ha ehhez fertőzés is társul, az akár az érintett végtag amputációjához is vezethet. A nem traumás amputációk 70 %-a diabetes- ben szenvedők esetében történik. Fontos tudni, hogy néhány tünet előrevetítheti a probléma kialakulását, így a beteg még idejében megkezdheti a megfelelő terápiát. A perifériás neuropátiáról és a diabeteszes láb kezeléséről dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbeteg Központ diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegség már önmagában megnöveli a thromboembóliás események kialakulásának kockázatát, így nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Éppen ezért felvetődhet a kérdés, hogy a diabetes-szel küzdők használhatnak-e hormonális fogamzásgátló tablettákat és egyéb eszközöket, melyek köztudottan jelentős trombózis-provokáló faktoroknak számítanak. A választ prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától tudtuk meg.

A rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció hátterében több probléma is állhat, ám gyakran inzulinrezisztencia okozza a panaszt. Bár valóban ez az egyik legáltalánosabb tünete a betegégnek, ám előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll az állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezért az javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.